Ik voelde mij voor heel even een discipel van Rutger Bregman. Een volgeling van het evangelie dat ‘de meeste mensen deugen’ heet. Dit kwam door een blog die ik onlangs schreef op LinkedIn en de site van Twintigers Woerden. Ik schreef een zeer hoopvolle boodschap en schetste een zeer positief mensbeeld voor een tijd na de coronacrisis. Uiteraard kreeg ik, net als Rutger overigens, kritiek op dit stuk. Het zou te naïef zijn. Point taken. Tijd voor wat nuance dus en uitleg.
Over het boek van Rutger gesproken: dit is helemaal niet naïef en wordt onderbouwt met vele goede onderzoeken. Echter kan ik mij trouwens niet geheel identificeren met zijn verhaal, ik mis namelijk een stukje geloof. Zo vlak na Pasen, zou het voor mij als theoloog, ook wel een beetje vloeken in de kerk zijn, want de boodschap dat de meeste mensen deugen, waar geen geloof aan te pas komt, is geen 'paasboodschap'. Mijn blog was dus geen boodschap in lijn met Rutger’s ‘de meeste mensen deugen evangelie’. Toch moest ik over de bestempelde naïviteit van mijn blog wel even nadenken, want ze hadden een punt.
Naïeve boodschap of toch niet?
Ik kreeg nogal wat kritiek op mijn blog: ‘Ja, de wereld zal verandert zijn na de crisis. Ik hoop op een nog betere versie van Nederland dan nu’. Een blog over ‘hopen’ in tijden van corona en daarna. De voornaamste kritiek was dat ik een naïef beeld zou hebben geschetst hebben van de mens. De argumentatie was als volgt: “De mens zou wellicht in tijden van nood en crisis verandering laten zien, maar zal zodra de crisis voorbij is, weer terugkeren naar zijn egoïstische aard en voornamelijk voor zichzelf gaan leven”. Kortom, het is dus leuk al die mooie initiatieven in tijden van crisis, maar het is een naïeve ‘hoop’ dat dit ook hierna nog zal voortzetten. Aldus mijn criticasters in het kort.
Ik zat er een klein beetje mee. Ik weet heel goed dat de mens echt niet alleen maar deugt. Echter ben ik ook niet van het propageren dat ‘de meeste mensen deugen’. Ik denk dat het begrip ‘hopen’ een middenweg vindt tussen een Rutger Bregman met ‘zijn’ alle mensen deugen en een al te zwartgallig, christelijke en calvinistisch beeld, dat de mens helemaal niet deugt en van oorsprong slecht is. Ik denk dat beide stellingen niet helemaal deugen al zit in beiden ook wel een kern van waarheid. Geloven en hopen in een groter verhaal
Ik kreeg ook nog een andere reacties. Zo reageerde iemand heel simpel: “Het gaat om geloof, hoop en liefde”. Hier wil ik even op in haken. Hoop kan namelijk niet zonder het geloof. Ook niet de misschien wel naïeve optimistische hoop die ik schetste van een wereld na de coronacrisis.
We hebben geloof nodig, misschien is dat ook wel hetgeen we missen in onze samenleving op dit moment.
Ik heb het overigens niet over het geloof in een God waar onlangs Hizir Cengiz terecht kritiek op had in zijn artikel voor De Correspondent, namelijk het geloof dat er wel een bedoeling achter dit alles zou zitten. Met zo’n beeld alleen van God komen we niet meer mee weg in een seculiere, post-christelijke samenleving, zeker niet na een geschiedenis zoals die zich afgespeeld heeft tot op heden.
Ik heb het over een geloof waarin we een groter verhaal nodig hebben. Een verhaal dat hoop biedt en werkelijk perpectief geeft op een 'nieuwe wereld'. Lynn Berger schreef er een artikel over met de titel: ‘Woorden vinden voor een nieuwe wereld’. Een nieuwe wereld.... tja, in de theologie zijn dit niet zomaar willekeurige woorden. Deze woorden verwijzen ergens naar, ze zijn beladen. Het geloof biedt ons namelijk perspectief op zo’n nieuwe wereld. Kijk bijvoorbeeld naar de persoon Jezus, hij heeft het ons voorgeleefd. Dit is zo’n voorbeeld van een 'groter verhaal' en ik geloof dat we dit nodig hebben. Na Pasen geloven we dat we ook de kracht mogen krijgen dat we met elkaar al een stukje gestalte kunnen geven aan die nieuwe wereld. Zien we dit niet al om ons heen? Ik denk dat we daar nu al iets van die nieuwe wereld mogen proeven. Ik kijk naar de IC verpleegkundigen die de kracht krijgen om de zorg te dragen voor mensen. Bovennatuurlijke verhalen krijgen we soms te horen in de media over het werk dat verzet wordt en de zorg op de IC's. Maar kijk bijvoorbeeld ook naar het Leger des Heils en de gemeenten, hoe honderden mensen hard werken om de meest kwetsbare mensen in onze samenleving een dak boven het hoofd te geven en hoe we met elkaar de schouders er onder zetten. Het lijkt een bijna goddelijke uithoudings- en doorzettingsvermogen dat we laten zien met elkaar op dit moment. Oer christelijk gezien is het, het geloof in dat grote verhaal: het geloof en voorbeeld in de persoon Jezus en de hoop op een nieuwe wereld. Dit geloof en deze hoop, dat is wat het handelen hier en nu van ons als mensen bepaald, zoals ik eerder stelde in mijn blog. Dus ik zou niet alleen willen pleiten voor hoop, maar ook voor meer geloof. We hebben deze kracht van het geloof nodig, te hopen op een nieuwe wereld die beter is dan de oude en dat begint niet bij jou, maar bij het geloof. Het begint bij het geloven in een groter verhaal. Vanuit het geloof komt het vanzelf bij ons. Durf jij weer te geloven in dat grote verhaal? vragen van deze week
Door Martijn Ouwerkerk
Martijn is theoloog en voormalig-pionier bij Twintigers Woerden. Nu werkt hij als pioniersbegeleider en bij het leger des heils.
0 Comments
Ja, de wereld zal verandert zijn na de crisis. Ik hoop op een nog betere versie van Nederland dan nu.
Hopen en wensen
Waar hebben we het over, als we over ‘hoop’ spreken bedacht ik mij al luisterend en kijkend naar tv programma’s die het hebben over hoop. “We hebben hoop en troost nodig in tijden van crisis” hoor ik vaak voorbij komen. De kerkklokken luidden laatst om ons te helpen herinneren dat er hoop is en troost. Ook waren er lichtshows geprojecteerd met teksten van hoop en troost op kerken. Fantastisch mooie initiatieven.
Hoop is nou zo'n typisch ‘oer-christelijks’ begrip. Weten we alleen nog wat van oudsher dit begrip betekent en wat kan dit voor ons allen betekenen? Tijd om het dus weer eens onder de loep te nemen, op zoek naar wat hoop geeft in tijden van crisis, maar ook daarna. Hoe kan de oer-christelijke betekenis van ‘hoop’ ons helpen nu, maar ook na een crisis, want een ding is zeker, er komt een tijd na de coronacrisis. Yuval Noah Harari zei in de financial times:
"This storm will pass. But the choices we make now could change our lives for years to come".
Hoewel Harari wat pessimistisch klinkt in zijn artikel. Wil ik hoopvol blijven. Vandaar deze blog over hoop. Hoop wordt over het algemeen in de monden genomen als er gehoopt wordt op… Van Dale omschrijft de betekenis als volgt: “een zeker mate van verwachting (van iets goeds)” en “hoop hebben, graag willen=wensen”. Verwachting dus en wensen. In tijden van de coronacrisis is de wens dat het virus zich niet te snel verspreid, dat de curve mag afzwakken, we wensen dat de zorg het aankan, dat het niet de kwetsbare mensen in onze samenleving mag bereiken en ga zo maar door. ‘Hopen op’ of ‘wensen’. Kenmerkend is dat het zich concentreert op het hier-en nu, maar dat het tegelijkertijd uitkijkt/verwachtingsvol is naar een tijd waarin het beter zal zijn: verwachting van iets goeds.
Dit zie je ook duidelijk terug in de christelijke initiatieven, zoals een gebedsdag. Over de gebedsdag zei de initiatiefnemer: “we willen laten zien dat er troost is en hoop dat het toch weer goed komt”. Dat het toch weer goed komt. Dit is tegelijkertijd de troost. Het geeft troost als iemand het vertrouwen uitspreekt zoals Rutten in zijn toespraak, maar ook onze koning in zijn speech dat er een tijd komt dat het weer goed is. Hoop is dus ook verwant aan vertrouwen en dus aan troost. #durftehopen In het oer-christelijke begrip van het woord hoop, gaat ook nog iets anders schuil dat zich niet zozeer richt alleen op het hier-en-nu (onze wens/hoop in tijden van nood). Hierin is niet zozeer het object van onze hoop het ‘hopen op’ of de ‘wens’, maar is het object van onze hoop ‘God zelf'. Het object van de hoop is vele malen groter dan onszelf of datgene dat ons nu bezighoudt. Hoezeer allerlei totalitaire machthebbers ook willen suggereren dat hun orde definitief is, er is een andere en betere werkelijkheid dan de hunne, namelijke een nieuwe werkelijkheid die God ooit zal brengen. Dat is de oer-christelijke hoop. Deze hoop is dus toekomstgericht maar niet ‘wereldmijdend’. Cees. van der Kooi en Gijsbert van den Brink leggen het verschil tussen hopen en ‘iets wensen' mooi uit: Wanneer ik iets hoop, dan wordt de praktijk van mijn leven ook door die hoop gestempeld
Zou het niet mooi zijn om in overeenstemming met wat we hopen ons ook zo te gedragen? Niet alleen nu, maar ook na de crisis. Niet alleen in het simpelweg navolgen van de opgelegde maatregelen. Ik zie zulke mooie hoopvolle initiatieven van ondernemers, van gewone mensen die naar elkaar omzien, elkaar helpen en steunen in deze crisis. Mensen die solidair naar elkaar zijn. Zou het niet mooi zijn te hopen dat we met elkaar toeleven naar een wereld waarin we solidair naar elkaar zijn niet alleen nu, maar ook in de toekomst? Als we dit werkelijk hopen, zal dit ook in de praktijk van ons leven tot uiting komen. Zou het niet fantastisch zijn te hopen dat het omzien naar elkaar, het een beetje letten op elkaar, om de woorden van Rutten te gebruiken, wat we nu zien, dat dit door mag werken ook na de crisis? Als we dit werkelijk gaan hopen, zal dit ook verder werken in de praktijk van ons leven na de crisis. Tevens hoop ik dat eenzaamheid tegengegaan zal worden, maar niet alleen nu, maar ook in de toekomst.
Kortom, ik hoop dat we weer mogen leren werkelijk te hopen en dat deze hoop een plekje mag krijgen in onze harten en in de praktijk van ons leven #durftehopen. Durf werkelijk te hopen. Dit zal ons samenleven veranderen in de jaren die komen na de crisis. Door Martijn Ouwerkerk
Martijn is theoloog en voormalig-pionier bij Twintigers Woerden. Nu werkt hij als pioniersbegeleider en bij het leger des heils.
Het is vandaag Goede Vrijdag. Op deze dag gedenken Christenen wereldwijd de kruisiging en het sterven van Jezus Christus. Jezus, die 3 jaar lang door Israël rondtrok om te vertellen over een hele nieuwe wereldorde, over het koninkrijk van God. Een koninkrijk met normen en waarden zoals God het bedoeld heeft. Maar Jezus vertelde er niet alleen over, hij handelde ernaar. Practise what you preach. Dat had zijn motto kunnen zijn. Jezus leefde niet alleen naar Gods wil, maar hij was ook zijn Zoon.
Wie Jezus ziet, kijkt God in het gezicht
Confronterend, nietwaar? En dat was ook de reactie van hen die zich door Jezus bedreigd voelden. Jezus werd verraden (met een Judas-kus). Veroordeeld door de machthebbers. Zij spelen de schuldvraag handig heen en weer tussen Joodse en Romeinse machthebbers, en laten de keuze over aan het opgehitste volk. Ondertussen wordt Jezus door zijn vrienden van het eerste uur in de steek gelaten. En zo kan het gebeuren dat Hij, de Zoon van God, eenzaam en alleen op het heetst van de dag met spijkers aan een kruis geslagen wordt. Het kruis, het gruwelijke martelwerktuig, dat de Romeinen als straf voor misdadigers bedacht hadden. God sterft in Jezus aan een kruis. En toch noemen we dit ‘goede’ vrijdag. Wat maakt het kruis voor mij toch goed? Om het antwoord op deze vraag te beantwoorden, heb ik een legende over de heilige Maarten nodig. De legende gaat dat Maarten eens door de duivel verleid werd, die zich als de opgestane Christus voordeed. Maar Maarten had het door en vroeg hem: Waar zijn jouw wonden? Een bijzonder verhaal. Maar de betekenis die het verteld, heeft voor mij veel waarde. God is te herkennen aan zijn wonden. Wonden die zijn opgelopen aan ons mensen. Aan de zonden van deze wereld. Aan alles waarin jij en ik in staat kunnen zijn, uiteindelijk de ander voor een hoger doel te laten sterven. The healing day Goede vrijdag zegt mij dat God niet boven onze levens staat. God is bereid om vuile handen te maken, te lijden aan dit aardse bestaan. En kan zich zo ook identificeren met de mensen die ook getekend met wonden zijn. Een God die boven alles verheven is, die zelf niet geraakt wordt door de troep van deze wereld, die kan mij niet troosten. Maar een Zoon van God die mijn pijn kent, mijn eenzaamheid, mijn angst, mijn verdriet, maar zelf dit ook doorstaan heeft, die wil ik wel mijn wonden toevertrouwen. Die wil ik mijn angsten en verdriet toevertrouwen. Die kan zo mijn wonden helen. En die geloof ik, als mij gezegd en beloofd wordt: “It will be okay, on the healing day.” Pasen is meer dan ‘happy end’! Pasen is geen ‘happy end’, waarin alles hersteld wordt naar een oude situatie. Pasen vieren we niet zonder ook langs Goede Vrijdag te gaan. Jezus sterft voor ons, lijdt aan deze wereld en onze zonden, maar God laat het daar niet bij zitten. Straks op de derde dag wekt God Jezus op uit de dood. Zodat het lijden niet het laatste woord heeft, ook mijn lijden niet. Wij gaan zelf het liefst aan het lijden voorbij. Op Goede vrijdag, maar zeker ook in ons eigen leven. En het uithouden met de vraag: ‘Waar is God in het lijden van de mensheid?’, daar kan menigeen zich aan vertillen. Het uithouden met die vraag is een kunst op zich, zeker in deze weken vol beperkingen en lijden. Tijd nemen om pijn en verdriet onder ogen te komen, juist nu en vandaag. Die pijn mogen we meenemen naar Pasen, jouw en mijn Pasen. Want Pasen zonder Goede Vrijdag, dat is ten diepste verleiding. God raakt door onze wonden ons bestaan aan. Pasen gaat over nieuw perspectief, over geduld, over liefde en zorg, over aanraking en nabijheid van heel ons leven. Alleen dan wordt een opgewekt Paasbestaan ook een geheeld bestaan. Clip van de week
Bekijk onderstaand filmpje en denk voor jezelf na welke angst je aan Jezus zou willen geven.
Vragen
Door Joost Schelling
Joost Schelling is predikant bij de Gereformeerde Kerk Woerden - Zegveld en pionier van Twintigers Woerden.
Thuiswerken, misschien doe jij dat deze dagen ook? Of thuis studeren met online colleges? Of ben jij een van de weinigen die elke dag de weg op gaat om naar het werk te gaan?
Ik geniet deze dagen extra van muziek tijdens het werken achter mijn pc. Zeker voor die momenten dat ik even niet aan het videobellen ben. En al helemaal in deze dagen op weg naar Pasen komt muziek, zo lijkt het wel, intenser bij mij binnen. Net als de lente buiten trouwens. Het geeft mij hoop, ook in deze quarantainedagen! Misschien heb jijdat ook wel met muziek. Als Twintigers Woerden willen we je in deze tijd laten kennismaken met de ‘Songs of Hope’ van andere twintigers. Je hebt dan meteen een nieuwe afspeellijst erbij met hoopvolle muziek en misschien maak je kennis met wat andere artiesten.
Hoe werkt Songs of Hope?
Mijn drie nummers van hoop deel ik hier alvast met jou
Over mijn favoriet: Bill Fay – The Healing Day Ik heb rond Pasen meestal vaste muziek opstaan, zoals de Mattheüs Passion van J.S. Bach en muziek uit de eerdere versies van The Passion op tv. Zeker in de week naar Pasen toe. Maar sinds een aantal jaar ook de muziek uit De Dood van de Zoon. Van wat? Het was een lenteachtige woensdagavond in april 2014 toen ik werd getroffen door een prachtig hoopvol lied. Ik zat die avond in een sfeervol en schaars verlichte Waalse Kerk in Delft. Daar werd die avond ‘De dood van de Zoon’ opgevoerd. Een muzikaal experiment dat maar liefst 5 jaar met Pasen door Nederland trok. Wat was ‘De Dood van de Zoon’? In navolging van het populaire ‘The Passion’ op tv kozen ze ervoor om met vooral Engelstalige popliedjes het verhaal van Jezus lijden en sterven te vertellen. En met ook wat minder alledaagse nummers en geweldige singer-songwriters. Ik maakte die avond hernieuwd kennis met muziek van Spinvis, Tom Waits, Damian Rice en met Bill Fay. En met een aantal christelijke muzikanten die ik al wat langer kende, zoals Jars of Clay en Brown Feather Sparrow. Die avond eindigde De Dood van de Zoon met het prachtige breekbare lied ‘The Healing Day’ van Bill Fay. Voor mij moet met Pasen dit lied altijd klinken, zodat ik Pasen tot in mijn diepste ziel kan (her)beleven. Broos, melodieus, een morgen die langzaam doorbreekt. En een tekst die mij belooft dat vanaf die dag mijn wonden geheeld zullen worden. “It will be okay, on the healing day.” Geen spectaculair nummer, klein en simpel gemaakt en geschreven, vredig vertolkt. En met veel ruimte voor het geheim van Pasen. Wat Pasen trouwens voor mij met wonden en dus met helen te maken heeft, daar vertel ik je vrijdag in mijn Pasenblog meer over. Vragen van deze week
Clip van deze weekDoor Joost Schelling
Joost Schelling is predikant bij de Gereformeerde Kerk Woerden - Zegveld en pionier van Twintigers Woerden.
Maak jij je in deze tijd zorgen? Ik wel. Het leven gaat even niet zoals verwacht…
Coronanieuws Ondanks dat ik ook wel een beetje corona-moe word, blijf ik er toch maar mee bezig. Het kan ook haast niet anders: zet de TV aan en het is het enige waar het over gaat. Open je nieuwsapp en er zijn speciale corona liveblogs. We worden overladen met berichten over de IC, nieuwe cijfers, andere landen en economische gevolgen.
Psychologische gevolgen en mediadieet
Het blijkt zelfs zo dat de helft van de jongeren zich eenzamer voelt door de coronacrises. Genoeg om je zorgen over te maken. En ik merkte vorige week dat ik er ook letterlijk moe van werd. Ik voelde me niet fit. Dat kan blijkbaar ook echt, vertelde neuropsycholoog Erik Scherder bij Jinek. Hij kreeg de vraag wat het coronanieuws met ons brein doet. En wat blijkt? Veel negatief nieuws verhoogt je stressniveau. En dan neemt je weerstand af. Zijn oproep: wees dus niet de hele dag bezig met negatief nieuws. Een mediadieet... Daar had ik niet aan gedacht bij de start van deze 40-dagentijd. Maak je geen zorgen… Waar de wereld om mij heen mijn angst aanmoedigt, roept mijn geloof mij op om te leven vanuit vertrouwen. Een mooie tekst kun je vinden in Matteüs 6:25-34: 27Maak je dus geen zorgen. Dat heeft geen zin, je blijft er geen dag langer door leven. Het roept me op om mij niet meer zorgen te maken dan nodig is. Om ook vanuit vertrouwen te leven. Te leven vanuit hoop. En volgens mij is dat dan ook een goed middel om je weerstand weer op te bouwen. Kwetsbaarheid van het leven Waar stel jij je hoop op? Massaal doen we dat volgens mij op wetenschappers en virologen. In adviezen die ze geven, in de zoektocht naar een vaccin. Maar tegelijk weten we ook dat het nog lang zal duren voordat er een vaccin is. En laat het coronavirus zien dat het leven kwetsbaarder en minder maakbaar is dan we misschien wel dachten. Video van deze week
Een lied dat mij deze tijd erg aanspreekt is ADEM. Een lied dat aan de ene kant stilstaat bij de zorgen die je kan hebben. Dat je het gevoel kan hebben vast te zitten. Dat het leven soms niet gaat zoals verwacht. Dat je soms niet weet wat je moet doen. En aan de andere kant dat er hoop gloort. God is er in elk seizoen. Niet als makkelijk antwoord, maar voor mij een zoektocht om te ontdekken. Je kunt hieronder de clip bekijken:
Vragen
Maak jij je in deze tijd zorgen? Ik niet. Juist als het leven even anders gaat dan verwacht…
Door Michel Koekkoek
Michel is pionier bij Twintigers Woerden en jeugdwerker voor JongWoerden.
Maria is niet bang Maria was jong toen ze ongetrouwd zwanger raakte. Een engel zegt haar ‘wees niet bang!’. Ze verwelkomt de boodschap van de engel met bereidheid: ja, hier ben ik! Als haar verloofde Jozef - na een waarschuwende droom - haar niet had beschermd, had ze uitgestoten of veroordeeld kunnen worden. Toch weet Maria een lofzang te zingen die wij niet zomaar zouden kunnen nazeggen. Ze weet dat God met haar is. Maar daarna wordt ze lange tijd stil. Kiezen waar je tijd en talenten aan geeft Ken je het kinderliedje ‘Bewaar je oog’? Dat gaat er over hoe je zelf moet kiezen waar je tijd, energie, talenten, woorden en gedachten aan besteed. Daar moest ik aan denken, toen ik aan Maria dacht en hoe zij door Jezus in beweging is gekomen. Maar ook toen ik bedacht hoe ik in deze rare corona-tijd om ga met het volgen van nieuws. Kraambezoek Als de herders op kraambezoek komen, zeggen die bijzondere dingen. De evangelist Lucas schrijft als verslag: “Maria bewaarde al deze woorden in haar hart en bleef erover nadenken”. Het lijkt of ze haar hart vult met goede gedachten om een stevige basis te hebben voor wat komen gaat. Heel wat namelijk. De kersverse ouders krijgen internationaal kraambezoek maar moeten ook op de vlucht naar Egypte. Ze gaan naar de tempel om hun zoon aan God ‘aan te bieden’. Dan spreekt er een oude Simeon hele mooie dingen uit, maar ook een akelig zinnetje speciaal aan Maria: “zelf zult u als door een zwaard doorstoken worden”. Maria loopt weg Voordat we van Kerst naar Pasen stappen, nog een opmerkelijk verhaal met Maria. De enige keer dat ze weg loopt. Ze zijn als familie naar Jeruzalem geweest voor een Pesachfeest en reizen terug. Aan het eind van hun eerste reisdag, ontdekken Maria en Jozef dat Jezus niet bij het reisgezelschap is. Ze gaan terug naar Jeruzalem en vinden hem op de derde dag in de tempel. De 12-jarige Jezus vindt het de normaalste zaak van de wereld dat Hij daar in gesprek is over de uitleg van de wet. Ergens denk ik dat het wel goed voelde bij Jozef en Maria dat ze Jezus niet aan de hand vast hadden toen ze voor het eerst aan hun terugreis begonnen. Anders hadden ze toch wel eerder gezocht naar Hem? Voor ons als lezer achteraf was het ook goed, want Hij was in het huis van zijn Vader. Maar dat is wat Maria en Jozef ook moesten gaan ‘leren’.
Betrokken in een bijzonder verhaal Maria had de woorden van de herders in haar hart bewaard. Ze was gaan ontdekken in welk bijzonder verhaal zij een klein rolletje speelde. (of een grote rol?) Dat het een wreed verhaal zou worden, was haar al door Simeon gezegd. ‘Een zwaard door je hart’. Ging dit over de ruzie in hun gezin waar andere kinderen hun broer maar raar vonden? Of was het dat ze haar zoon zou zien sterven na marteling? Of dat al die mensen niet begrepen dat Jezus de redder van de wereld is? Maria bij het kruis Dan staat ze bij het kruis. Stilgevallen. De meeste vrienden zijn weggeslopen. Maria moet haar geliefde zoon laten gaan. Jezus houdt zo van zijn moeder dat Hij vanaf het kruis ‘regelt’ dat een van zijn beste vrienden, Johannes, voor haar gaat zorgen. Daarna lezen we nog een keer over Maria. In Handelingen 1, tussen Pasen en Pinksteren schrijft Lucas: Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed, samen met de vrouwen en met Maria, de moeder van Jezus, en met zijn broers. Jezus’ broers hebben zich bij de discipelen gevoegd, wat een troost zal dat voor Maria zijn geweest. Opdracht voor Pasen Komende Pasen kunnen we niet met veel mensen bij elkaar zijn in een ruimte. Maar wel met elkaar verbonden door ons hart te laten branden voor Hem - houd je bezig met alles wat waar is, alles wat respect verdient, alles wat goed is en zuiver, alles wat het waard is om van te houden en alles wat eer verdient. (Filippenzen 4). Zijn vrede is met ons. Vragen voor deze week
Clip van deze weekLeestipNaast een lied ook nog even een lees- en luistertip van Nadia Bolz over niet bang zijn maar liefhebben (in ‘t engels). Link. Door Karin TimmermanKerkelijk werker Luthers Woerden en onder andere betrokken bij Complete Spatie die binnenkort mogelijk online te beluisteren is als podcast.
Wat een chaos hè deze dagen met al het nieuws rondom het coronavirus...
Als je studeert, ben ik benieuwd of het studeren een beetje wil lukken via de online kanalen. Het leuke aan studeren vond ik altijd de contacten en discussies met medestudenten. Gek als dat tijdelijk wegvalt. Of vind je het stiekem wel even relaxed? Als je werkt, hoop ik in elk geval dat je baan niet op de tocht staat. Lukt het thuiswerken of ben je juist één van de mensen die onder de vitale doelgroepen valt? De zinloze NederlanderIk moest zo ontzettend lachen om Pieter Derks in zijn verhaal over de zinloze Nederlanders. Zelf val ik, in de woorden van Pieter Derks, onder de categorie “zinloze Nederlanders”. Voor het coronavirus ervaarde ik dat toch anders… Gelukkig zegt Pieter Derks: “Je mag er gewoon zijn”. Bedankt, dat doet me goed. Heel christelijk ook. dagen zinvol doorbrengenHoe breng ik de dagen dan zinvol door? Aan het begin van de week was het behoorlijk wennen: we hebben non-stop een peuter thuis (dat ben ik dus helemaal niet meer gewend) en daarnaast proberen we ons werk goed te doen. Inmiddels heb ik wel een zinvolle modus gevonden: in de ochtenden zorg ik voor onze peuter. In de tijd dat hij buiten speelt, maak ik de tuin een beetje gezellig met plantjes, was ik de ramen etc. Nuttig, vind je niet? We hebben zelfs verf ingeslagen voor als we echt nog lange tijd binnen zitten. ’s Middags (en ’s avonds als het nog lukt) ga ik aan het werk. Met bellen en mailen kom je in deze tijden wel een heel eind. Hoewel ik aan mezelf en aan mensen merk dat contact via de telefoon toch wel anders is dan elkaar echt zien.
'Verplicht' vastenWat de 40dagentijd betreft, is dit wel een interessante tijd. Het lijkt wel alsof we verplicht moeten vasten van sociale contacten! Ergens ben ik weinig bezig met de 40-dagentijd, omdat mijn hoofd vol zit met van alles. Aan de andere kant realiseer ik me dat ik nu juist tijd heb voor zaken waar ik normaal te druk voor denk te zijn. Dat levert wel wat zelfkennis op!
Tips om nuttig te zijn ;-)
KwetsbaarheidIk heb natuurlijk (nog) makkelijk praten, want ik voel me (nog) fit en in mijn familie is er (nog) geen zorg om mensen die ziek zijn. Misschien is dat bij jou wel heel anders? Deze tijd laat wel duidelijk zien dat we als mens behoorlijk kwetsbaar zijn. Normaal denken we alles toch redelijk zelf onder controle te hebben… maar daar lijkt nu weinig van over te zijn. We worden echt even stilgezet bij alles wat we doen. Brengt ons dat dichterbij God? Clip van deze weekLuister eens naar: Stil mijn ziel wees stil
Door martine van der herbergMartine is pionierend predikant bij Het Baken.
De weken op weg naar Pasen worden de Veertigdagentijd genoemd (de tussenliggende zondagen tellen niet mee). In de weken lezen we dit jaar in onze kerken hoofdzakelijk verhalen uit Exodus. Het zijn verhalen van bevrijding door de diepte heen. Ken je mij? Eén van de eerste dingen die je ontvangt in je leven , is je naam. Je kiest daar niet zelf voor, maar deze wordt jou gegeven. Gaandeweg in je leven mag je thuiskomen in je naam. Je wordt er mee aangesproken, geroepen en gekend. Soms kies je er voor om een andere naam aan te nemen omdat die beter bij jou past, bij wie jij bent. Het geeft wel aan dat jouw naam zich verbindt met jou, met wie jij bent en wilt zijn. Jouw naam is een verhaal Als je alleen op een naam afgaat, dan weet je nog niet zoveel. Soms wordt op basis van een achternaam al het een en ander ingevuld door anderen. Het kan je bij voorbaat al een stempel meegeven, en dat is jammer, want het zet je meteen in een hokje dat jou helemaal niet hoeft te passen. Jouw naam wordt ingekleurd door jouw eigen verhaal. Jij, uniek mens, met je eigen identiteit. Met je eigen mogelijkheden, talenten en uitdagingen. In en achter je naam is daarom zoveel meer te ontdekken over wie jij bent. IK ZAL ER ZIJN In het Bijbelverhaal van Exodus drie vertelt God aan Mozes zijn naam: Ik zal er zijn. Met deze naam geeft God een belofte mee. Hij kleurt zijn naam in met trouw die blijft hoe de weg ook gaat. Deze naam vertelt niet precies hoe God er zal zijn. Dat blijft een ontdekkingstocht, een lastige ook soms. Maar met deze naam nodigt God uit om het in vertrouwen te wagen. Ga maar op weg in je leven, IK ZAL ER ZIJN. clip van de weekDe vragen van deze week
Door gertjan robbemondGertjan is predikant van de Gereformeerde Kerk in Woerden en verbonden aan de Opstandingskerk.
Misschien zit je nog in je carnavalskostuum of ben je nog een beetje brak van een lang weekend hossen en feesten in Oeteldonk, Lampegat, Kwakbollenpoel of Uivergein. Maar morgen begint de veertigdagentijd. Op Aswoensdag. Dan kun je ook in Woerden in de Bonavenurakerk (9.00 uur) of in de Lutherse Kerk (19.30 uur) een askruisje halen. Teken van inkeer, teken ook dat je beseft dat je als mens niet zonder God kunt of wilt. Wat heb jij met de veertigdagentijd? Ben je er bewust mee bezig of niet? In deze blog geven we je een aantal concrete tips om er zelf mee aan de slag te gaan. VeertigdagentijdVeertig dagen tot aan het Paasfeest, waarbij de 6 zondagen niet worden meegeteld. Het zijn dus eigenlijk 46 dagen tot Pasen. Waarom carnaval niet zomaar een drink- en verkleedfeest is? Omdat het verbonden is met deze veertigdagentijd die erop volgt. Carnaval stamt af van het Latijn en staat voor carne-levare (afzien van vlees), ook wel vasten genoemd. Tegenover feesten staat minderen. Jezelf iets onthouden brengt je dichter bij de waarde van wat je hebt. De veertigdagentijd staat dus voor een periode van vasten en inkeer, daarom gaat traditiegetrouw iedereen nog een keer los met carnaval. Nog een keer voordat je er 1,5 maand vanaf ziet. Daarom kun je het zeker geen verkleedfeest noemen. Er zit een diepere laag onder, een beweging om bewuster met God of geloof bezig te zijn. Vasten, hoe en waarom? Vasten kan op diverse manieren, bijvoorbeeld door af te zien van iets wat je normaal gewend bent te doen. Iets NIET eten of drinken of vaste gewoonten doorbreken. Maar je kunt ook vasten door juist zaken WEL te doen, zodat je juist extra tijd neemt voor God en je medemens. Die twee zaken kunnen ook hand in hand gaan. Door iets niet te doen, houd je ook tijd over om iets wel te doen. Moet je vasten? Vasten is binnen het christendom geen verplichting (meer). En het gaat er ook niet om, dat je de hele wereld erover op de hoogte brengt. Jezus zegt over het vasten, dat het iets is tussen jouzelf en God. (zie: Matteüs 6:16-18) Toch wordt het feit dat je aan het vasten bent vaak op de sociale media gedeeld. Het is vooral helpend als je iemand in je directe nabijheid laat weten hoe je vast. Zo is het gelijk een stok achter de deur om 40 dagen vol te houden. 10 tips om te kunnen vasten1) Laat alcohol staan Waarom is carnaval geworden tot een feest waarop (stevig) gedronken wordt? Precies! Omdat het daarna 40 dagen niet mocht. Sinds een aantal jaar heeft de overheid een campagne onder de naam: Ik pas! Zet je alcoholgebruik op pauze. Je kunt je via de website ikpas.nl aanmelden dat je meedoet, en dit jaar ook voor deze veertigdagentijd. Let op: daar tellen ze de zondagen mee om aan 40 dagen te komen, dus loopt de periode al af op 5 april, in de kerk gaan we dan nog een weekje door. 2) Eet geen vlees In deze vorm van vasten ligt dus de oorsprong van de naam Carnaval. Daarna even geen vlees, maar ook geen eieren. In Ierland ontstond zo de gewoonte op de dinsdag voor aswoensdag (Throve Tuesday, vandaag dus) tot Pancake Day. Lekker veel pannenkoeken eten met goed eieren erdoor. Maar daarna dus veertig dagen geen vlees eten, of zelfs geen dierlijke producten (zoals eieren). 3) Eet of drink minder bepaalde producten Veel van ons eten heeft een (groot) effect op hoe we onszelf voelen. Of denken te voelen. Je kunt ook besluiten daarmee te vasten door jezelf te onthouden van (toegevoegde) suikers, caffeïne, chocolade of tussendoortjes (geen koekje bij de koffie) of alleen 3 gezonde maaltijden per dag en verder zo te laten. Het hongergevoel wat je tussendoor hebt, bepaalt je dan ook bij het vasten zelf. Of sla zelfs een maaltijd over, bijvoorbeeld de lunch. Let wel op, dat je wanneer je een zwaar beroep hebt of intensief sport je niet zomaar al je voedsel kunt missen. 4) 40 dagen zonder seks Misschien wel gehoord of een paar jaar geleden op tv gezien. Jonge en seksueel actieve mensen die 40 dagen afzagen van elke vorm van seks. Niet alleen seks met hun partner maar ook geen vorm van solo-seks. Totale onthouding dus. Tja, het moet je wel liggen ;-) In de Katholieke traditie vormden tip 1 tot en met 4 SAMEN het traditionele vasten van geen seks, geen vlees, geen alcohol en geen extra’s. Dus combineren van deze tips kan ook. 5) Zet je sociale mediagebruik op pauze Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun sociale media tijdens de vastentijd ook op pauze te zetten. Geen instagramplaatjes te posten, geen snaps te versturen (nee, mijn snapdagen :)) of actief te zijn op Twitter of Facebook. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit best heel lastig is, maar wel veel rust oplevert. Wat ons betreft dé uitdaging van dit jaar: 40 dagen zonder WhatsApp. Niet kijken en niets appen... Durf jij het aan? Ook hiervoor geldt: kies wat bij je past, maar ook wat met jouw werk kan. Iets minder rigoureus, maar wel een grote impact is 40dagen geen (online) games spelen. En dan nu 5 dingen die je juist WEL kunt doen….(misschien ook wel omdat je iets uit tip 1-5 gekozen hebt) 6) Spaar geld voor een gekozen doel Geen geld uitgeven aan alcohol, eten, snacks of die Latte op het station, dat zul je zeker merken in je portemonnee. Het is ook een flinke besparingsoperatie, die je zeker wel 10 euro per week oplevert. Maar soms ook met gemak 10 euro per dag. Dan is het mooi om (een deel van) dat geld terug te geven aan God door er een goed doel aan te verbinden. In veel kerken is dat de andere kant van het vasten, namelijk een vastenactie. Als je een kerk bezoekt, kun je daar meedoen aan spaaracties (soms met een spaarpotje erbij), maar doe je dat niet of wil je het anders, dan kun je ook online naar hartenlust doneren. Kijk maar eens bij organisaties als Tear of bij Kerk In Actie op Heel Holland Vast. 7) Maak een omgekeerde veertigdagentijdkalender Al een paar jaar een mooie actie rond kerst, namelijk een omgekeerde adventskalender. In plaats van dat je bij elk vakje iets krijgt, geef je per dag iets aan een ander. Met een langere periode kun je met dit principe twee pakketten maken. Misschien door weg te geven, wat jij zelf hebt laten staan. Kies een adres aan wie je de mand wilt geven en stop er elke dag iets in. Misschien niet alleen voedingsmiddelen, maar ook een lekker geurtje, kaars, kaart of boekje. 8) Doe een ding tegelijk met (echte) aandacht Multitasken doen we voortdurend. We koken en kijken een serie. We reizen naar ons werk en luisteren een podcast. We kijken tv en checken onze socials. Juist in een periode van bezinning kan het echt verdiepend zijn, om steeds maar 1 ding tegelijk te doen. Dus alleen eten of reizen en niets anders. Niet je leven efficiënt inrichten, maar aandachtig. Je zult ontdekken hoeveel zaken je niet met 100% aandacht doet. En wat je ontdekt als je dat wel gaat doen. 9) Lees een boek Vasten kan dus ook door je tijd extra te richten. Bijvoorbeeld op het lezen van een goed boek. Misschien wel over vasten of over het leven van Jezus Christus. In deze blog zijn alvast een aantal boeiende tips voor je op een rij gezet. 10) (extra) Tijd met God doorbrengen Boeken lezen, meer aandacht aan het leven zelf besteden. Maar de veertigdagentijd is vooral bedoeld voor een onderhouding van je relatie met God. Reserveer elke dag hier bewust tijd voor. Kies een vast moment van de dag, als je dat (nog) niet gewend bent, bijvoorbeeld aan het begin of eind van de dag. Gebruik eventueel een Bijbels leesrooster met korte overdenkingen. Of abonneer je op een online 40dagentijd leesplan. Wat doe jij (niet) in de veertigdagentijd?Dit is maar een greep uit alle mogelijkheden die je kunt vinden om te vasten. Kies de vorm(en) die bij jou passen. Staat jouw vorm er niet tussen? Voeg hieronder jouw tip toe zodat ook anderen jouw tip kunnen uitproberen. We wensen je een inspirerende vastentijd op weg naar Pasen toe. DOOR Michel koekkoek en joost schellingJoost is predikant van de Gereformeerde Kerk in Woerden, Michel is jeugdwerker van JongWoerden en samen zijn zij de pioniers van Twintigers Woerden.
Op dit moment loopt de campagne ‘nepnieuws’ van de Rijksoverheid. Misschien heb je het radiospotje wel gehoord. Anders vind je de campagne hieronder. De campagne is bedoeld om mensen bewust te maken. De slogan die wordt gebruikt is: ‘Blijf nieuwsgierig. Blijf kritisch’. ![]() Niet waar Nepnieuws is nieuws dat niet op waarheid berust. Het is verkeerde informatie die als waar gepresenteerd wordt. Het doel van nepnieuws is onder andere het beïnvloeden van de publieke opinie. In de Bijbel, in het Paasverhaal, lees je ook over nieuws. De leerlingen van Jezus krijgen nieuws te horen van vrouwen die het graf van Jezus hebben bezocht. De leerlingen geloven de vrouwen niet. Zij vinden het maar kletspraat, nepnieuws. …of toch waar? Hoe zat het ook alweer met dat paasverhaal uit de Bijbel? Vrouwen zijn zondagmorgen naar het graf van Jezus gegaan om zijn lichaam te verzorgen. Het is de derde dag na zijn overlijden. Hun schrik is groot als ze het graf open én leeg vinden. De schrik wordt nog groter als er plotseling twee mannen staan die zeggen dat Jezus uit de dood is opgewekt. De vrouwen gaan terug naar de leerlingen van Jezus. Fact-check Kletspraat vinden de leerlingen het, dat nepnieuws van deze vrouwen. Toch rent een leerling, Petrus, naar het graf en vindt alleen linnen doeken. Nu neemt Petrus het nieuws aan. Je zou kunnen zeggen dat Petrus het nieuws gecheckt heeft. Net zoals de overheid ons oproept om nieuws te checken. Op de site Blijf kritisch.nlvind je tips. Maar check dan ook eens het Paasverhaal in de Bijbel, in het boek Lucas hoofdstuk 24. Kijk met eigen ogen Jezus is waarlijk opgestaan! Dat is nog eens nieuws, geen nepnieuws maar goed nieuws. Het is het beste nieuws dat we maar kunnen horen. Dat is het Evangelie, de blijde boodschap. Echt?! Ja ECHT! Kijk om je heen en zoek naar mensen die dit nieuws geloven. Vraag gerust eens aan de eters aan de paastafel waarom zij dat verhaal over Jezus echt geloven! En oordeel dan zelf! Doorpraten over deze of andere blogs? Meld je dan aan voor één van onze connectgroep, klik dan hier. vragen
DE CLIP BIJ DEZE BLOGMuziek Alles overwinnen, Nick en Simon, versie The Passion 2019 Door Rik GorterDeze laatste 40-dagentijd blog werd gemaakt door Rik Gorter, kerkelijk werker in Hervormd Woerden.
|
AuteursVerschillende Woerdense schrijvers delen hun ervaringen met de 40-dagentijd. Categorieën
Alles
Archieven |