TWINTIGERS WOERDEN
  • Home
  • Connectgroep
    • Ervaringen
    • Materiaal
  • Blogs
    • Laatste nieuws
    • 40-dagentijd
    • Adventblogs
    • Gedachten
    • Borrelpraat
    • Taizé
  • Contact
    • Over ons
    • Onze kanalen
    • WhatsApp
  • Events
    • Twintigers Woerden Thuis
    • Songs of Hope
  • Materiaal
    • Muziek en geloof
    • God in pandemie

40-dagentijd

Insprirerende blogs in de veertigdagentijd
Klik hier om te bewerken.

Maria liep nooit weg / is niet bang*, of toch een keer...

27/3/2020

1 Comment

 
​Maria is niet bang
​Maria was jong toen ze ongetrouwd zwanger raakte. Een engel zegt haar ‘wees niet bang!’. Ze
verwelkomt de boodschap van de engel met bereidheid: ja, hier ben ik! Als haar verloofde Jozef - na een waarschuwende droom - haar niet had beschermd, had ze uitgestoten of veroordeeld kunnen worden. Toch weet Maria een lofzang te zingen die wij niet zomaar zouden kunnen nazeggen. Ze weet dat God met haar is. Maar daarna wordt ze lange tijd stil. 
Foto
Kiezen waar je tijd en talenten aan geeft
Ken je het kinderliedje ‘Bewaar je oog’? Dat gaat er over hoe je zelf moet kiezen waar je tijd, energie, talenten, woorden en gedachten aan besteed. Daar moest ik aan denken, toen ik aan Maria dacht en hoe zij door Jezus in beweging is gekomen. Maar ook toen ik bedacht hoe ik in deze rare corona-tijd om ga met het volgen van nieuws.
 
Kraambezoek
Als de herders op kraambezoek komen, zeggen die bijzondere dingen. De evangelist Lucas schrijft als verslag: “​Maria​ bewaarde al deze woorden in haar ​hart​ en bleef erover nadenken”. Het lijkt of ze haar hart vult met goede gedachten om een stevige basis te hebben voor wat komen gaat. Heel wat namelijk.
De kersverse ouders krijgen internationaal kraambezoek maar moeten ook op de vlucht naar Egypte. Ze gaan naar de tempel om hun zoon aan God ‘aan te bieden’. Dan spreekt er een oude Simeon hele mooie dingen uit, maar ook een akelig zinnetje speciaal aan Maria: “zelf zult u als door een ​zwaard​ doorstoken worden”.
 
Maria loopt weg
Voordat we van Kerst naar Pasen stappen, nog een opmerkelijk verhaal met Maria. De enige keer dat ze weg loopt. Ze zijn als familie naar Jeruzalem geweest voor een Pesachfeest en reizen terug. Aan het eind van hun eerste reisdag, ontdekken Maria en Jozef dat Jezus niet bij het reisgezelschap is. Ze gaan terug naar Jeruzalem en vinden hem op de derde dag in de tempel. De 12-jarige Jezus vindt het de normaalste zaak van de wereld dat Hij daar in gesprek is over de uitleg van de wet. Ergens denk ik dat het wel goed voelde bij Jozef en Maria dat ze Jezus niet aan de hand vast hadden toen ze voor het eerst aan hun terugreis begonnen. Anders hadden ze toch wel eerder gezocht naar Hem? Voor ons als lezer achteraf was het ook goed, want Hij was in het huis van zijn Vader. Maar dat is wat Maria en Jozef ook moesten gaan ‘leren’.
 
  • Heb jij Jezus wel eens teruggevonden op een plek die achteraf gezien zo logisch is?
 
Betrokken in een bijzonder verhaal
Maria had de woorden van de herders in haar hart bewaard. Ze was gaan ontdekken in welk bijzonder verhaal zij een klein rolletje speelde. (of een grote rol?) Dat het een wreed verhaal zou worden, was haar al door Simeon gezegd. ‘Een zwaard door je hart’. Ging dit over de ruzie in hun gezin waar andere kinderen hun broer maar raar vonden? Of was het dat ze haar zoon zou zien sterven na marteling? Of dat al die mensen niet begrepen dat Jezus de redder van de wereld is?
 
Maria bij het kruis
Dan staat ze bij het kruis. Stilgevallen. De meeste vrienden zijn weggeslopen. Maria moet haar geliefde zoon laten gaan. Jezus houdt zo van zijn moeder dat Hij vanaf het kruis ‘regelt’ dat een van zijn beste vrienden, Johannes, voor haar gaat zorgen.
 
Daarna lezen we nog een keer over Maria. In Handelingen 1, tussen Pasen en Pinksteren schrijft Lucas: Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed, samen met de vrouwen en met Maria, de moeder van Jezus, en met zijn broers. Jezus’ broers hebben zich bij de discipelen gevoegd, wat een troost zal dat voor Maria zijn geweest.
 
Opdracht voor Pasen
Komende Pasen kunnen we niet met veel mensen bij elkaar zijn in een ruimte. Maar wel met elkaar verbonden door ons hart te laten branden voor Hem - houd je bezig met alles wat waar is, alles wat respect verdient, alles wat goed is en zuiver, alles wat het waard is om van te houden en alles wat eer verdient. (Filippenzen 4). Zijn vrede is met ons.

Vragen voor deze week

  • Wat uit Maria’s leven vind je herkenbaar voor je eigen leven?
  • Hoe probeer jij in deze tijd verbonden te blijven met anderen?
  • Hoe kun je meer bezig zijn met alles wat waar, is, respect verdient, zuiver is en wat het waard is om van te houden?

Clip van deze week

Leestip

Naast een lied ook nog even een lees- en luistertip van Nadia Bolz over niet bang zijn maar liefhebben (in ‘t engels). Link.

Door Karin Timmerman

Kerkelijk werker Luthers Woerden en onder andere betrokken bij Complete Spatie die binnenkort mogelijk online te beluisteren is als podcast.
1 Comment

Coronablog

20/3/2020

0 Comments

 
Wat een chaos hè deze dagen met al het nieuws rondom het coronavirus...
  • Hoe kom jij je dagen nu door?

Als je studeert, ben ik benieuwd of het studeren een beetje wil lukken via de online kanalen. Het leuke aan studeren vond ik altijd de contacten en discussies met medestudenten. Gek als dat tijdelijk wegvalt. Of vind je het stiekem wel even relaxed?
Als je werkt, hoop ik in elk geval dat je baan niet op de tocht staat. Lukt het thuiswerken of ben je juist één van de mensen die onder de vitale doelgroepen valt? 

De zinloze Nederlander

Ik moest zo ontzettend lachen om Pieter Derks in zijn verhaal over de zinloze Nederlanders.
Zelf val ik, in de woorden van Pieter Derks, onder de categorie “zinloze Nederlanders”. Voor het coronavirus ervaarde ik dat toch anders… Gelukkig zegt Pieter Derks: “Je mag er gewoon zijn”. Bedankt, dat doet me goed. Heel christelijk ook. ​

dagen zinvol doorbrengen

Hoe breng ik de dagen dan zinvol door? Aan het begin van de week was het behoorlijk wennen: we hebben non-stop een peuter thuis (dat ben ik dus helemaal niet meer gewend) en daarnaast proberen we ons werk goed te doen. Inmiddels heb ik wel een zinvolle modus  gevonden: in de ochtenden zorg ik voor onze peuter. In de tijd dat hij buiten speelt, maak ik de tuin een beetje gezellig met plantjes, was ik de ramen etc. Nuttig, vind je niet? We hebben zelfs verf ingeslagen voor als we echt nog lange tijd binnen zitten.
’s Middags (en ’s avonds als het nog lukt) ga ik aan het werk. Met bellen en mailen kom je in deze tijden wel een heel eind. Hoewel ik aan mezelf en aan mensen merk dat contact via de telefoon toch wel anders is dan elkaar echt zien.
  • Komt de vraag naar nuttig of zinvol bezig zijn nu ook meer bij je op?

'Verplicht' vasten

Wat de 40dagentijd betreft, is dit wel een interessante tijd. Het lijkt wel alsof we verplicht moeten vasten van sociale contacten! Ergens ben ik weinig bezig met de 40-dagentijd, omdat mijn hoofd vol zit met van alles. Aan de andere kant realiseer ik me dat ik nu juist tijd heb voor zaken waar ik normaal te druk voor denk te zijn. Dat levert wel wat zelfkennis op!​
  • Mag je zeggen dat deze tijd ook wat positiefs brengt? Op welke manier probeer jij iets positiefs te brengen? 

Tips om nuttig te zijn ;-)

  • Bel eens iemand op die waarschijnlijk veel alleen is deze dagen en/of stuur een kaartje
  • App iemand een mooi lied dat jou vrolijk maakt of rustig 
  • Wil je iets doen? Houd dan de volgende site de komende tijd in de gaten: https://www.woerdenvoorelkaar.nl/

Kwetsbaarheid

​Ik heb natuurlijk (nog) makkelijk praten, want ik voel me (nog) fit en in mijn familie is er (nog) geen zorg om mensen die ziek zijn. Misschien is dat bij jou wel heel anders?
Deze tijd laat wel duidelijk zien dat we als mens behoorlijk kwetsbaar zijn. Normaal denken we alles toch redelijk zelf onder controle te hebben… maar daar lijkt nu weinig van over te zijn. We worden echt even stilgezet bij alles wat we doen. Brengt ons dat dichterbij God?

Clip van deze week

Luister eens naar: Stil mijn ziel wees stil ​
  • Spreekt dit lied je aan?
  • Vanuit ons geloof zeggen we tegen elkaar dat God altijd bij je is, juist ook als je je veel zorgen maakt. Wat vind je daarvan? 
Al het goede deze tijd: keep calm en houd 1,5 meter afstand!  
Foto

Door martine van der herberg

Martine is pionierend predikant bij Het Baken.
0 Comments

Op weg naar Pasen

5/3/2020

0 Comments

 
De weken op weg naar Pasen worden de Veertigdagentijd genoemd (de tussenliggende zondagen tellen niet mee). In de weken lezen we dit jaar in onze kerken hoofdzakelijk verhalen uit Exodus. Het zijn verhalen van bevrijding door de diepte heen.

Ken je mij?
Eén van de eerste dingen die je ontvangt in je leven , is je naam. Je kiest daar niet zelf voor, maar deze wordt jou gegeven. Gaandeweg in je leven mag je thuiskomen in je naam. Je wordt er mee aangesproken, geroepen en gekend. Soms kies je er voor om een andere naam aan te nemen omdat die beter bij jou past, bij wie jij bent.
Het geeft  wel aan dat jouw naam zich verbindt met jou, met wie jij bent en wilt zijn.
Foto
Jouw naam is een verhaal
Als je alleen op een naam afgaat, dan weet je nog niet zoveel. Soms wordt op basis van een achternaam al het een en ander ingevuld door anderen. Het kan je bij voorbaat al een stempel meegeven, en dat is jammer, want het zet je meteen in een hokje dat jou helemaal niet hoeft te passen.
Jouw naam wordt ingekleurd door jouw eigen verhaal. Jij, uniek mens, met je eigen identiteit. Met je eigen mogelijkheden, talenten en uitdagingen. In en achter je naam is daarom zoveel meer te ontdekken over wie jij bent.
 
IK ZAL ER ZIJN
In het Bijbelverhaal van Exodus drie vertelt God aan Mozes zijn naam: Ik zal er zijn. Met deze naam geeft God een belofte mee. Hij kleurt zijn naam in met trouw die blijft hoe de weg ook gaat. Deze naam vertelt niet precies hoe God er zal zijn. Dat blijft een ontdekkingstocht, een lastige ook soms. Maar met deze naam nodigt God uit om het in vertrouwen te wagen. Ga maar op weg in je leven, IK ZAL ER ZIJN.

clip van de week

De vragen van deze week

  1. Hoe vertrouwd is jouw naam voor jezelf en voor anderen? Weet jij je gekend, gezien, gevonden?
  2. Hoe ervaar jij God wel of niet in jouw leven? Waar en hoe is Hij voor jou te vinden?

Door gertjan robbemond

Gertjan is predikant van de Gereformeerde Kerk in Woerden en verbonden aan de Opstandingskerk.
0 Comments

    Auteurs

    Verschillende Woerdense schrijvers delen hun ervaringen met de 40-dagentijd.

    Foto

    Categorieën

    All
    Aswoensdag
    Bubbels
    Corona
    Geloof
    Goede Vrijdag
    Grip
    Hoop
    Identiteit
    Kloof
    Kruis
    Maria
    Media
    Moord
    Muziek
    Naam
    Opruimen
    Pasen
    Tips
    Vasten
    Veertigdagen
    Veertigdagentijd
    Vergeving
    Voedsel

    Archieven

    April 2020
    March 2020
    February 2020
    April 2019
    March 2019

    RSS Feed

ZIN IN EEN PERSOONLIJK GESPREK? HEB JE VRAGEN OF OPMERKINGEN? NEEM GERUST CONTACT OP.


Joost Schelling &
​Michel Koekkoek

werkdagen: Maandag en vrijdag

MOBIEL
​

​06 58806413

EMAIL
​

twintigerswoerden@gmail.com
Picture
Twintigers Woerden is een pioniersplek mede mogelijk gemaakt door de PKN en verschillende kerken in Woerden. 
  • Home
  • Connectgroep
    • Ervaringen
    • Materiaal
  • Blogs
    • Laatste nieuws
    • 40-dagentijd
    • Adventblogs
    • Gedachten
    • Borrelpraat
    • Taizé
  • Contact
    • Over ons
    • Onze kanalen
    • WhatsApp
  • Events
    • Twintigers Woerden Thuis
    • Songs of Hope
  • Materiaal
    • Muziek en geloof
    • God in pandemie