Op dit moment loopt de campagne ‘nepnieuws’ van de Rijksoverheid. Misschien heb je het radiospotje wel gehoord. Anders vind je de campagne hieronder. De campagne is bedoeld om mensen bewust te maken. De slogan die wordt gebruikt is: ‘Blijf nieuwsgierig. Blijf kritisch’. ![]() Niet waar Nepnieuws is nieuws dat niet op waarheid berust. Het is verkeerde informatie die als waar gepresenteerd wordt. Het doel van nepnieuws is onder andere het beïnvloeden van de publieke opinie. In de Bijbel, in het Paasverhaal, lees je ook over nieuws. De leerlingen van Jezus krijgen nieuws te horen van vrouwen die het graf van Jezus hebben bezocht. De leerlingen geloven de vrouwen niet. Zij vinden het maar kletspraat, nepnieuws. …of toch waar? Hoe zat het ook alweer met dat paasverhaal uit de Bijbel? Vrouwen zijn zondagmorgen naar het graf van Jezus gegaan om zijn lichaam te verzorgen. Het is de derde dag na zijn overlijden. Hun schrik is groot als ze het graf open én leeg vinden. De schrik wordt nog groter als er plotseling twee mannen staan die zeggen dat Jezus uit de dood is opgewekt. De vrouwen gaan terug naar de leerlingen van Jezus. Fact-check Kletspraat vinden de leerlingen het, dat nepnieuws van deze vrouwen. Toch rent een leerling, Petrus, naar het graf en vindt alleen linnen doeken. Nu neemt Petrus het nieuws aan. Je zou kunnen zeggen dat Petrus het nieuws gecheckt heeft. Net zoals de overheid ons oproept om nieuws te checken. Op de site Blijf kritisch.nlvind je tips. Maar check dan ook eens het Paasverhaal in de Bijbel, in het boek Lucas hoofdstuk 24. Kijk met eigen ogen Jezus is waarlijk opgestaan! Dat is nog eens nieuws, geen nepnieuws maar goed nieuws. Het is het beste nieuws dat we maar kunnen horen. Dat is het Evangelie, de blijde boodschap. Echt?! Ja ECHT! Kijk om je heen en zoek naar mensen die dit nieuws geloven. Vraag gerust eens aan de eters aan de paastafel waarom zij dat verhaal over Jezus echt geloven! En oordeel dan zelf! Doorpraten over deze of andere blogs? Meld je dan aan voor één van onze connectgroep, klik dan hier. vragen
DE CLIP BIJ DEZE BLOGMuziek Alles overwinnen, Nick en Simon, versie The Passion 2019 Door Rik GorterDeze laatste 40-dagentijd blog werd gemaakt door Rik Gorter, kerkelijk werker in Hervormd Woerden.
0 Comments
Kwetsbaar Veel van ons schrikken niet zo snel meer van gruwelijke beelden. Op internet zijn de meest gruwelijke filmpjes te vinden. We kennen ze, of hebben er van gehoord. Waarom wordt er naar gekeken? Geen idee. Misschien wel om onszelf te harden. Zodat we ons minder kwetsbaar voelen. Onschuld Heel soms raakt ons iets wel. Dat is als iemand volmaakt onschuldig iets ergs overkomt. Dat willen we niet. Hoe kan iemand zoiets een ander aandoen?! We zijn verontwaardigd. Op ons is misschien best wel kritiek mogelijk. Maar zo zijn we gelukkig niet. Hier moet iemand ingrijpen. Liefst hard, echt hard. Dood Misschien kun je het verhaal van de kruisdood aanhoren zonder dat het je heel veel doet. We zijn gehard. Het kan ook zijn dat het je wel raakt. Jezus is letterlijk de vermoorde onschuld. Waarom maken mensen zo iemand die nooit iets slechts gedaan hebt dood? Op zo’n vreselijke manier ook nog. Wie zijn de schuldigen? Wij Het is pijnlijk om te horen, maar als we het Evangelie lezen blijkt werkelijk iedereen mee verantwoordelijkheid te dragen. We kunnen niet anders concluderen dat als wij toen geleefd hadden we waarschijnlijk ook meegedaan hadden, op de een of andere manier. Het evangelie is een moordverhaal, waarbij de lezer het gedaan heeft. vragen
tipZe zeggen wel eens dat Paulus op een hele bijzondere manier het verhaal van Goede Vrijdag heeft verwerkt in zijn beroemdste hoofdstuk, I Korintiërs 13. Lees dit hoofdstuk eens door als antwoord op het verhaal van hierboven. de clip bij deze blogDoor Hans berkheijHans Berkheij is PKN-predikant van de hervormde gemeente Woerden. Je kunt hem volgen op Twitter via @Berkheij.
Ik las laatst het boek 'effectief tijdbeheer' en daarin worden 7 categorieën genoemd die bepalen hoe gelukkig je bent. Bijvoorbeeld:
40-dagentijd en grip De 40-dagentijd heeft voor mij alles te maken met grip. Veel mensen doen namelijk mee aan vasten, een vorm van 'ontgrippen'. En dat kan op allerlei verschillende manieren: van geen tussendoortjes tot geen sociale media. Veertig dagen doen we de dingen even anders, om los te komen van onze ingeslepen gewoonten en tijd aan God te besteden. En dat kan heel bevrijdend werken: je ontdekt dat een gewoonte toch niet zo belangrijk was als je dacht. En dat geeft ruimte voor andere dingen in je leven. Jezus dreigt de grip te verliezen De meeste mensen vinden grip of controle verliezen niet leuk. Maar is dat altijd erg? Misschien moeten we wel leren om soms de controle wat los te laten. Als je kijkt naar de laatste week van Jezus leven, dan laat Jezus dat in elk geval zien. Jezus dreigde letterlijk de grip te verliezen: een vriend die hem in de steek liet, iemand die hem verraadde en uitleverde en toen hij terecht stond koos hij er niet voor zichzelf heel uitbundig te verdedigen. Gevolg? Marteling en sterven aan een kruis. Hij leek letterlijk alle controle te verliezen. Jezus' gebed En hoe ging Jezus hiermee om? Hij bad tot God: 'Vader, laat deze beker aan mij voorbij gaan. Maar laat het niet gebeuren zoals ik het wil, maar zoals u het wilt.' Anders gezegd: 'als het even kan zou het mooi zijn als het anders loopt, maar laten we het doen zoals u wilt.' Jezus gaf zo de controle uit handen en legde die in de handen van God. 'Ontgrippen' brengt je misschien meer dan je denkt En dat inspireert mij. Wat doe ik als ik de grip of controle dreig te verliezen? Durf ik dat soms ook uit handen te geven? In handen van God? Even de controle loslaten... Ik wens je toe dat je zo gelukkig mogelijk bent! Soms door grip te hebben op bovenstaande 7 categorieën. Maar ook als je de controle lijkt te verliezen. 'Ontgrippen' (of het loslaten van controle) kan je dan meer brengen dan je denkt. Dan mag Jezus ons inspireren om te vertrouwen op God. Waarom? Omdat de afloop dan nogal verrassend kan worden... Weten hoe dat afloopt en wat het Jezus' heeft opgeleverd? Van harte welkom donderdag 18 april om 20:30 uur in De Kruiskerk. We kijken dan op groot scherm live naar The Passion. Vragen
LeesTipVerder verdiepen in dit thema? Tim Vreugdenhil heeft er een heel hoofdstuk over geschreven in zijn boek Stand-up Theology. Door Michel KoekkoekMichel is pionier bij Twintigers Woerden en jeugdwerker voor PKN Woerden. Meer weten over The Passion op groot scherm?Wil je meer weten over hoe Jezus de grip dreigde te verliezen? Over hoe hij daarmee omging? En wat het hem opleverde? Eén van de manieren om dat te ontdekken is door het kijken van The Passion. Wist je dat we die live op groot scherm in de Kruiskerk kijken? Je bent van harte welkom: alleen of met vrienden. Donderdag 18 april, 20:30 uur (koffie/thee vanaf 20:00 uur). Met elkaar kijken we naar het Paasverhaal. In de hoop en verwachting dat het ons mag inspireren.
Een van mijn favorieten uit de Kinderbijbel is het verhaal over Zacheüs (Lukas 19:1-10). Deze rijke belastinginspecteur wil heel graag Jezus zien, maar omdat hij klein van stuk is en niet bepaald populair, klimt hij in een boom. Het volk gunt deze man uit de rijke elite geen blik op Jezus. Hoe verrassend is het als Jezus uitgerekend bij die boom blijft staan, Zacheüs wel ziet en zichzelf bij hem thuis uitnodigt. Waar Zacheüs door de mensen afgeschreven wordt, ziet Jezus (met) hem zitten en tegen hem zegt: Ik zie jou! Ik moest aan deze ‘klassieker’ denken, toen ik vorige week het nieuwsbericht hoorde over de groeiende kloof in onze samenleving. Vertrouwen, groeiende kloof en onze bubbels Nederlanders vertrouwen elkaar steeds minder, meningsverschillen nemen toe en we ervaren een steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. Steeds vaker komen mensen tegenover elkaar te staan in plaats van naast elkaar. Eenzaamheid is inmiddels een 21e eeuws fenomeen: we leven in onze eigen bubbels, waardoor we steeds minder met elkaar spreken. Of optrekken met mensen van een andere afkomst. We verkondigen vooral nog meningen over de ander: Klimaatdrammers, witte wijn nippende elite, profiteurmigranten of FvD-stemmer. Maar staan we ook nog stil om de ander echt te zien? Jezus doorbreekt de bubbel Jezus doorbreekt de bubbel van zijn tijd geregeld. Door hier op Zacheüs af te stappen. Niet om hem zijn ongezouten mening te geven. Jezus geeft hem wat anderen hem niet meer geven. Liefde, aandacht, geen oordeel. Kortom: Jezus laat hem weer mens zijn! En wat er dan gebeurt? Door de ogen van Jezus’ liefde zien we een nieuwe mens geboren worden. Hoe Pasen ons kan helpen onze bestaande kloven te overbruggen De veertigdagentijd naar Pasen bereid mij voor op een leven zonder kloof of scheidslijn. Voor God is ieder mens allereerst gelijk. In Jezus zien we hoe God zelf de bestaande kloven dicht. De kloof tussen rijk en arm, tussen man en vrouw, ja zelfs die tussen God en mens. Enkel door iedereen evenveel liefde te geven, tot op het kruis waaraan Jezus geslagen wordt. En dat roept automatisch de vraag voor ons op:
De clip bij deze blogDoor joost schellingJoost Schelling is predikant bij de Gereformeerde Kerk Woerden - Zegveld en pionier van Twintigers Woerden.
|
AuteursVerschillende Woerdense schrijvers delen hun ervaringen met de 40-dagentijd. Categorieën
Alles
Archieven |