Dit keer geen 'heet hangijzer', zie borrelpraat van vorige week, maar een luchtiger onderwerp. Dit keer in de borrelpraat het gebruik van WhatsApp. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik word af en toe gek van al mijn groepen in WhatsApp. De altijd openstaande berichtjes die je van jezelf moet lezen. De welbekende rode ballonnetjes met 50 nieuwe ongelezen berichtjes op elk moment van de dag. Ik moest hier voor mijzelf wat aan doen en heb al mijn groepen op stil gezet. Dit betekend, dat als ik WhatsApp open, ik op dat moment de nieuwe berichtjes in de desbetreffende groep lees. Ik bepaal dus zelf wanneer ik de berichtjes in de berichtjes lees. De borrelpraat van vandaag is dan ook: "Hoe ga jij om met WhatsApp?" Dit is de manier hoe ik het opgelost heb, maar er zijn ook nog andere minder radicale oplossingen. Ik deel hieronder een aantal tips hoe je kunt omgaan met een groep en de vele appjes binnen de perken kunt houden: Met Twintigers Woerden hebben we er heel bewust voor gekozen geen WhatsApp groep te starten, maar een WhatsApp service. In de WhatsApp service word je niet doodgegooid met berichtjes van Twintigers Woerden en van anderen, maar krijg je elke week maar 2 korte berichtjes op woensdag en vrijdag. Hier kan niet op gereageerd worden door anderen. Lekker overzichtelijk dus en zonder nog een extra groep te hebben met nog meer rode ballonnetjes. Wil je dit ook meld je hieronder aan:
0 Comments
Vind jij het als christen ook altijd zo ongemakkelijk als je de vraag wordt gesteld: "Bestaat er een hemel en een hel"? Mocht je vervolgens ja zeggen, dan is vaak de wedervraag: "Gaan mensen die dan niet geloven naar de hel"? En herken je deze: "Hoe kan een god van liefde iemand eeuwig naar zo'n plek sturen"? Sommige christenen geven dan als antwoord: "Je kan alleen tot de vader (God/hemel) komen dan door Jezus". Deze bijbeltekst in Johannes 14:6 wordt dan geïnterpreteerd als, alleen als je in Jezus gelooft, dan kom je in de hemel. Met de nadruk op het geloof in Jezus. Nu wordt er vaak veel nadruk gelegd op het geloof, maar is dit terecht en wat eigenlijk geloven, wanneer kun je werkelijk spreken van geloof? Is geloven het enige wat telt? Is daar niet meer over te zeggen? Jazeker. Ik wil met jullie een stukje tekst delen van iemand die hier net iets anders over denkt. De tekst komt uit het boek 'Ik wil dat jij bent, over de God van Liefde' van Tomas Halik: "Een van de gevolgen van de menswording van de grenzeloze liefde van God, die zich in Jezus heeft getoond - en die zich in het uur van het oordeel pas in zijn volheid openbaart - is dat in ieder van de armen en behoeftigen Jezus zelf op ons wacht. En waar wij aan de nood van de behoeftigen beantwoorden ontmoeten wij Hem en komen door Hem tot de vader" . Hij spreekt hier over de bijbeltekst in Mattheus 25: 31-46 en indirect over de tekst uit Johannes 14:6. In Mattheus 25: 31-46 zegt Jezus: "Wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten (de armen, de behoeftigen, de mensen in nood) van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij (Jezus) gedaan."
Halik stelt in zijn boek over deze tekst. Als je dit doet, als je een van de onaanzienlijksten, de mensen in nood, de armen of de behoeftigen liefhebt, daar wacht Jezus. Daar zal je Jezus vinden/ontmoeten en ook daar en op die manier kom je tot de vader. Hij spreekt hier dus niet over dat je alleen door het geloof in Jezus tot de vader komt, maar dat je door je naaste lief te hebben tot de Vader komt! Hij zegt verder in het boek, "de armen van Jezus zijn wijdgeopend". In de tekst in Mattheus 25 zijn het juist de mensen die hun naaste lief hebben gehad, die het 'eeuwig leven' (lees hemel) hebben en het zijn ook deze mensen die vervolgens zeggen: "wanneer hebben we u (Jezus) gezien"? Zij geloofde nog niet in Jezus en toch hebben ze het eeuwig leven. Hoewel de uitleg misschien niet volledig, ik ook niet zeg of dit een goede interpretatie is en hier nog genoeg over te zeggen valt, hoop ik dat het jullie aan het nadenken zet. Lees te teksten, kauw de tekst van Halik en ga eens een open gesprek aan over dit onderwerp. Borrelpraat: ga jij wel eens naar een kerk of andere spirituele/religieuze bijeenkomsten?13/10/2017 Weet jij van je collega's of ze wel eens een kerk bezoeken? Weet jij of ze spiritueel zijn en of ze wel eens andere mensen opzoeken om dit samen te beleven? Wat ervaar je zelf tijdens een kerkdienst en wat ervaren anderen als ze naar een religieuze/spirituele bijeenkomst gaan? Vraag er eens naar tijdens de vrijdagmiddagborrel. Na het lezen van deze blog heb je misschien wel meer raakvlakken met je collega's dan je zelf denkt.
Vandaag las ik een blog op de website relevant met de titel: 'Why can't I just go to church online'? en een lange tijd geleden deelde ik eens een blog van een bekende theoloog Stefan Paas met de titel: 'Juist omdat de kerk zo tegen mij ingaat en ik me er verveel ga ik erheen'. Lees beide artikelen eens ter inspiratie. In beide blogs komt het er kort op neer dat kerkbezoek geen individuele aangelegenheid is. Het gaat bij het bezoek aan een kerkdienst niet alleen om de preek, de liederen die je zingt en de persoonlijke opbouw. Tijdens een dienst spelen er ook sociologische en psychologische processen mee die minstens zo belangrijk zijn dan alle andere activiteiten tijdens een kerkdienst. Dit geldt ook voor andere religieuze of spirituele bijeenkomsten. Ga er vandaag eens over in gesprek een ander. Er is de laatste tijd weer veel discussie omtrent evolutie en schepping. Gijsbert van den Brink heeft stof doen opwaaien met zijn nieuwste boek: 'En de aarde bracht voort'. Een boek over christelijk geloof en evolutie. Je leest het goed... christelijke geloof en evolutie. Deze twee woorden worden in één zin gebruikt. Voor de meeste mensen is dit nog steeds een struikelblok, is dit terecht?
Onlangs gaf trouw er aandacht aan door twee katholieke theologen aan het woord te laten over dit onderwerp. Ik deel een aantal uitspraken uit dit artikel om vanavond bij de borrel eens over door te praten. Gerard de korte, bisschop van Den Bosch zegt: "de eerste hoofdstukken van Genesis hebben geen wetenschappelijke implicaties. Je kunt ze lezen als een loflied van Israël op de schepper en de schepping. En vervolgens als een doorgaande vertelling over dat het kwaad zich begon te verspreiden in een goede schepping". Erik Borgman, hoogleraar publieke theologie zegt: "Op sommige punten volg ik Darwin, maar op andere punten niet. Is de wereld echt een soort machine die volstrekt blind producten voortbrengt? Een natuur die per ongeluk mensen opgeleverd heeft is voor mij echt problematisch". "Wat mij betreft is de ontwikkeling van de evolutietheorie niet een ontwikkeling die zich 'buiten ons om' heeft afgespeeld en waar we ons toe moeten verhouden. Ik denk over de werkelijkheid in termen van evolutie. Net als in de geschiedenis gaat het hierbij om een ontwikkeling waar God op de een of andere manier bij is." Hoe verhoud jij je tot de schepping? Wat vind jij van deze uitspraken? Ga er eens over in gesprek vanavond tijdens de borrel. |
AuthorWrite something about yourself. No need to be fancy, just an overview. Archives
December 2018
Categories |