TWINTIGERS WOERDEN
  • Home
  • Connectgroep
    • Ervaringen
    • Materiaal
  • Blogs
    • Laatste nieuws
    • 40-dagentijd
    • Adventblogs
    • Gedachten
    • Borrelpraat
    • Taizé
  • Contact
    • Over ons
    • Onze kanalen
    • WhatsApp
  • Events
    • Twintigers Woerden Thuis
    • Songs of Hope
  • Materiaal
    • Muziek en geloof
    • God in pandemie

Elke vrijdag: 'borrelpraat'

Kerst=Plaatsmaken

23/12/2017

0 Comments

 
Picture
Joost Schelling geeft ons alvast een voorproefje op zijn kersttoespraak, die hij de titel: ‘plaatsmaken’ zal meegeven. Wij mogen alvast meelezen in zijn voorbereiding. Wil je de gehele preek horen en Joost live in actie willen zien, kom dan op maandagmorgen naar de kruiskerk om 10:00. Of bezoek eens een andere kerstviering in Woerden, zoals de 'zinkerstdienst' in de kruiskerk zondagavond om 21:30, het inloopkerstfeest in het Baken om 19:30 of wellicht de top2000 dienst op 27 december om 19:30 in de Kruiskerk. 
 
Kerst heeft voor Joost dus iets met plaatsmaken te maken. Allereerst bij hem zelf. Het is voor hem een kans om mensen te laten ervaren hoe rijk dit feest is. Zo maakt hij plaats in zijn eigen hart, om voor al die mensen die juist nu behoefte hebben aan woorden van hoop, warmte en troost. Hij geniet er van dat het tijdens deze dagen draait om het met elkaar zo goed, leuk en warm mogelijk te hebben. Joost wil ook ons in zijn preek uitdagen ruimte te maken. Ruimte voor de ander, voor echte ontmoetingen, voor de zachte krachten in ons bestaan. Laat je hieronder verrassen en uitdagen door zijn kersttoespraak.
 
Kerst: God maakt plaats
God maakt plaats. Hij blijft niet veilig in de hemel zitten en toekijken, maar Hij daalt af, Hij wil onder ons komen en doet afstand van de goddelijke aureool. Vervolgens komt er een jong meisje Maria in beeld, dat in haar hoofd en hart ruimte moet maken voor de genade van God. Als ze dat doet, groeit er (als vanzelf) een zaadje in haar lichaam uit tot vrucht. Ook haar verloofde, Jozef, moet ruimte maken: Hij zet het sprookjeshuwelijk uit zijn hoofd, maar maakt ruimte in zijn hart voor Maria en de ongeboren vrucht van Gods geest. En terwijl dit alles gebeurt, vraagt de keizer zich ver weg af hoeveel ruimte is er in het land en onder het volk nog voor wat extra belasting? Laten we het geheel maar eens goed in kaart brengen en tellen. En zo trekken ook Jozef en Maria de onbekende ruimte in, richting Bethlehem. Daar is niemand die ruimte kan maken, die wil inschikken voor dit tweetal. Ze baart uiteindelijk een kind, maar in een stal. Bij de dieren was nog ruimte in een voederbak. Nee, de ruimte in dit verhaal is te vinden bij herders en magiërs, voor de randfiguren. Zij worden door dit kind in het centrale vertelraam geplaatst. Want zij zijn bereid in hun hart ruimte te maken. Zij knielen en aanbidden het. Maar de koning laat ‘die nieuwe koning’ het liefst ombrengen. Immers voor twee koningen is er geen plek in zijn rijk.
 
Maak ruimte in jezelf
En zo gaat het steeds weer in het verdere leven van deze Jezus. Zijn oproep is steeds: maak ruimte in je hart voor goedheid, voor meer dan jezelf, voor wat jouw leven overstijgt of verrast, ja, maak ruimte voor God. Een positieve reactie volgt van de mensen met een klein ego, zij hebben immers veel ruimte aan te bieden. Maar de mensen met een goed gevuld hart, die geven niet thuis. Er is te midden van alles wat er al in zit misschien een heel klein gaatje te vinden. Maar dan moet het wel goed aansluiten en passen bij alles wat er al zit.
 
In het kerstkind in de stal vraagt God aan zijn wereld om ruimte. Om plaats te maken voor de zachte kanten van het leven. Om ruimte in je hoofd en hart voor het onbekende, voor het verrassende, voor het kwetsbare. Maar dat vraagt ook iets van ons. Hoeveel ruimte kun je dat geven? Hoeveel ruimte is er nog in je agenda, maar zeker ook in je hart, om aan dit kind te geven? Hoeveel wil je het geven zonder het resultaat ervan al te hebben gezien? Hoeveel is er in ons bestaan over dat niet vastligt in algoritmes, in targets, prestatietrajecten, bucketlists of in onze agenda met afspraken? Waardoor laten we ons verrassen? Waar in ons hart zit nog een beetje ruimte voor de ander? Voor een echte ontmoeting, voor onderling respect, voor elkaar iets gunnen, kortom voor de zachte krachten in ons bestaan?
 
Kijk maar eens naar dit prachtige reclamefilmpje hoe twee gelovigen met een verschillende religie niet alleen vrienden zijn, maar zich ook hebben geopend voor elkaar. Ik gun dat je je door deze kerstdagen de ruimte voelt om plaats te maken voor zachte waarden. Waarden die jou niet willen (over/be)heersen, maar erop gericht zijn om te genieten van het mooie, het goede en het ware van het kerstfeest. Een feest van ruimte maken voor God en voor de ander.
 
Verrassende kerstdagen!
0 Comments

alsjeblieft: 7 inspirerende kerstblogs, artikelen en filmpjes speciaal voor jou geselecteerd

22/12/2017

0 Comments

 
Picture
  1. 'Kerst: the perfect gift' was het thema van de 'standup theology' van Tim Vreugdehil dit jaar. Helaas kan je er niet meer heen, maar je kan nog wel geïnspireerd worden door wat hij hierover gedeeld heeft op zijn Facebookpagina of op zijn website. 
  2. Een blog wat ook over 'geven' gaat is de laatste blog van Rikko Voorberg op de site Lazarus. Hierbij een quote uit deze blog: "Jezelf vinden, door jezelf weg te geven, autonoom worden, door je autonomie op te geven, vrij zijn door je te verbinden". Lees hier de gehele blog. Lees ook andere blog over kerst op Lazarus.
  3. Persoonlijk vond ik deze blog leuk over adventslied van Hanna: "Toen haar buik zich vulde, bleek haar wereld vol van God". Lees de blog hier. 
  4. Over vrouwen gesproken: rondom kerst speelt de moeder van Jezus een belangrijke rol. In Trouw gaven een tweetal theologen hun mening over Maria. Janneke Stegeman noemt Maria een 'powervrouw'. Tevens geeft ze in dit artikel wat interessante achtergrond informatie en stelt ze vragen als: "Hoeveel zeggenschap had ze over haar eigen lichaam?" en "Hoe was het voor haar om zomaar zwanger te zijn?" Lees het artikel hier terug. 
  5. Bekijk ook eens deze docu over kerst. Een docu over de zin en onzin van kerst. Je hoort o.a. Peter Rollins, iemand die ik al eens gebruikte in een blog. Hij zegt: "We moeten niet proberen de hemel in te komen, maar we willen juist God op aarde brengen, bij ons in ons dagelijks leven". Dit is volgens hem kerst: God verlaat de hemel om op aarde te zijn. Een 'must see'. 
  6. Lees ook nog eens wat van Wouter van der Toorn, zoals deze over kerst: 'Een baby, tienermoeder en vluchtelingen'.
  7. en van dezelfde auteur deze blog en onderstaand filmpje dat aansluit op mijn laatste blog: Kerst: 'vrede op aarde'. Is het al beter geworden sinds de geboorte van Jezus? 
​​
0 Comments

tips voor een leuk of interessant gesprek rondom kerst

15/12/2017

0 Comments

 
Picture
Heb jij zin in een leuk of interessant gesprek met een collega of vriend rondom kerst of wil je tijdens de kerstdagen met familie eens over wat anders praten dan het stukje vlees wat op je bord ligt? Lees dan deze blog met wat tips voor een goed gesprek. Voor elk type mens heb ik geprobeerd een vraag te bedenken, dus sluit de blog niet te snel af.   

Het algemene kerstpraatje
Herken je dit gesprek? Je nadert kerst en je zit tijdens de pauze met een collega te praten en hij of zij stelt de volgende vragen: 
  • Wat ga jij doen met kerst? 
  • Bij wie ben je eigenlijk eerste kerstdag? 
    • en tweede? 
  • Neem je nog lekker wat dagen vrij voor kerst? 
    • of tussen kerst en oud en nieuw? Zou ik wel doen hoor, je hebt zo hard gewerkt!
  • Gezellig hé die kerstdagen. Lekker met elkaar bij de kerstboom, tijd voor familie, lekker eten...
  • Over eten gesproken, wat ga je eigenlijk eten dit jaar? Konijn of wat anders? Heb je al aan een lekker toetje gedacht? Ik weet nog wel een lekker recept. 
  • Doen jullie aan cadeau's met kerst of doen jullie het tijdens Sinterklaas? 
  • Heb jij nog een mooi kerstpakket gehad dit jaar? 
Soms wordt er nog gevraagd naar de kerk of je stelt zelf de vraag aan iemand:
  • Ga je nog naar de kerk dit jaar?
  • Naar welke kerk ga jij?
Vaak is dan het antwoord:
  • Ja, met kerst ga ik altijd wel. Ik vind het toch goed om de kinderen nog iets mee te geven of... 
  • Ja, ik ben van huis uit opgegroeid met de kerk, ik vind het toch moeilijk om niet te gaan met kerst hoor, dan voel ik me zo schuldig.

Kerstmis(t) Jezus 
Ik moet altijd denken aan onderstaand filmpje uit 2012 en hoe het kerstverhaal is gekaapt door merken als Coca Cola en alle andere commercials van grote bedrijven die rond deze tijd op tv te zien zijn. In de maatschappij gaat het al een lange tijd niet meer over de geboorte van Jezus. 
​

​Tips voor de evangelist: gesprek over Jezus
Bovenstaande gesprek hadden mensen in de eerste 400 jaar na Christus niet. In de gedachte van afgelopen woensdag deelde ik al een discussie die mensen hadden in die tijd omtrent Jezus. Lees het hier nog eens terug. Toch zou het een interessante vraag kunnen zijn om eens te stellen, maar ook deze vragen zijn goed mogelijk:
  • Wat vind jij nou eigenlijk écht van die Jezus? 
De meeste mensen geloven wel dat hij bestaan heeft, dus zo'n rare vraag is dat helemaal niet. Je zou daarna de vragen kunnen stellen: 
  • Weet je iets van zijn leven, vertel er eens iets over? Wat vind je daar nou eigenlijk van? 
  • Wat denk jij waarom de geboorte van Jezus zo belangrijk is voor Christenen?  
Heel veel dieper zou ik niet gaan, dan kom je bij de theologische discussies uit, zoals ik in de gedachte van woensdag stelde. Leuk voor theologen en voor sommige christen. Een praatje over de 'historische Jezus' kan geen kwaad en is eens iets anders dan het hierboven geschetste verhaal. 

Voor de betrokken mens: betekenis van kerst?
Wat ook een interessant gesprek kan opleveren is om eens te vragen: 
  • Wat betekent kerst eigenlijk voor jou?
  • Kijk je uit kerst of juist niet? 
Voor sommige mensen is kerst helemaal geen leuke tijd door een gemis in de familie, omdat iemand alleenstaand is of eenzaam. Misschien kan je tijdens zo'n gesprek iemand bemoedigen of uitnodigen om een kerst bij jou thuis mee te maken.  

Voor de optimist: commercial talk
Misschien denk je wel: wat maakt het nou uit dat we niet meer over Jezus zijn geboorte praten. Blijkbaar zijn mensen op zoek naar nieuwe inspirerende verhalen. Dit zijn juist de verhalen die de commercials van grote bedrijven vertellen rondom kerst en inspireert het verhaal van Jezus niet meer. Sterker nog, zijn al die commercials niet een mooie vertaling van het verhaal van Jezus anno 2017? Dan is dit jou vraag voor een leuk gesprek:
  • ​Heb je die nieuwe commercial al gezien, wat inspireert jou aan die commercial? 
De meeste van die commercials zijn vrij optimistisch over de mens en schetsen een bepaalde hoop voor de wereld. Je zou bijvoorbeeld eens kunnen vragen: 
  • Wat hoop jij voor 2018? 

Voor de pessimist...
Ben je meer een pessimistisch type en heb je wel zin in een stevige discussie. Gooi eens wat olie op het vuur door te stellen dat het helemaal niets is met de mens en dat het ook nooit iets zal worden. Stel de vraag: 
  • Kijk toch eens om je heen. Mensen maken er een potje van, ik zie geen enkele hoop voor de wereld!
  • O, en over Jezus gesproken, als hij dan de hoop van de wereld is, waar blijkt dat dan uit anno 2017? 
Nou, ik zou zeggen veel plezier met alle leuke en interessante gesprekken dit jaar. Schroom niet om mij een berichtje te sturen met een interessant gesprek die je gehad hebt. Dit kan naar twintigerswoerden@gmail.com. Misschien deel ik de leukste wel op de site. 
0 Comments

Gebed: reacties en vragen van twintigers

9/12/2017

0 Comments

 
Picture
De afgelopen weken zijn twee connectgroepen van Twintigers Woerden in gesprek gegaan over gebed aan de hand van de blogs. Hier kwamen een aantal leuke en interessante reacties en vragen uit naar voren, welke ik graag met jullie wil delen. Na alle droge tekst van stoffige theologen is dit uiteindelijk toch veel interessanter ;). De vragen en opmerkingen in deze blog kunnen helpen om met anderen over gebed door te praten of hier zelf over door te denken. 
​Aan het begin van de serie had ik in de 'gedachte van de week' de volgende vraag gesteld: 
"Kunnen wij met ons gebed iets veranderen bij God of verandert er in het gebed iets bij ons"? 
De meeste twintigers gaven aan dat gebed vooral hen zelf verandert. Een iemand zei: "Gebed is vooral iets wat mij dichter bij Gods doel met mijn leven brengt". Hij stelde, net zoals Calvijn doet, dat zijn levenspad al bepaald is. Dit bracht anderen op de vragen:
  1. Is gebed dan een zoektocht naar bestemming? (zie blog over Calvijn)
  2. Als ons gebed dan niet zozeer iets verandert in God, maar meer in ons, laten we ons dan wel veranderen door God? 
Een ander onderwerp dat vaak omhoog komt als het over gebed gaat is het onderwerp gebedsgenezing. Iemand zei: "Ik lees in de bijbel veel verhalen van wonderen door gebed, maar in onze tijd lijken nog maar weinig mensen dit mee te maken. De vragen die daaruit naar voren kwamen waren:
  1. Als God kan genezen, waarom doet Hij dat dan niet (altijd)?
  2. Als we met elkaar bidden in de kerk voor bijvoorbeeld zieken, heeft dat dan invloed?
  3. Zouden we überhaupt wel moeten bidden voor genezing?
Iemand zei op deze vragen: "God heef ook de intelligentie aan artsen gegeven om mensen te genezen". Deze persoon ziet de genezing door artsen als een even groot wonder. Ik vroeg vervolgens zelf aan de groep of er ook ruimte mag zijn voor lijden, ziekte en de dood? Ik stelde dat God door ons gebed misschien niet altijd geneest, maar wel 'meelijdt'. Iets wat een centraal thema is in de Bijbel, kijk alleen al naar het verhaal van Jezus en zijn eigen lijden. 
Naar aanleiding van de blogs heb ik ook wat berichtjes ontvangen van mensen die over dit thema gesproken hadden met anderen. Iemand stuurde mij een bericht waarin hij vertelde dat hij van de week iemand had gesproken die stelde dat aandoeningen als overspannenheid en depressie, voorkomen of genezen kunnen worden door dichter bij God te leven, o.a. door gebed. 

Naar aanleiding van mijn laatste blog kreeg ik ook een berichtje van iemand die zich het volgende afvroeg:
  • Als bidden een oefening is, staat het dan gelijk aan andere oefeningen die je ook veranderen?
Ik stelde hem de wedervraag of er een verschil is tussen een 'christelijke oefening', zoals bidden, en een 'niet christelijke oefening'? Persoonlijk vraag ik mij af of het onderscheid dat we vaak maken tussen, dit is 'van God' en dit niet, wel zo terecht is? Dit doen we vaker als christenen. We lijken het werk van God te beperken tot bepaalde zogenaamde christelijke activiteiten. Ook Gods Geest beperken we hiermee. Is Gods Geest niet overal aanwezig en kan hij niet door alles en iedereen heen werken? Ook door 'andere oefeningen'?  
Bij de blog over een uitspraak van Willem Ouweneel over dat bidden helpt (zie blog) stelde iemand dat als ons bidden zou moeten helpen, het allemaal afhangt van ons gebed. Hij noemde dit gevaarlijk en zei: "Als iets dan niet gebeurt, dan hebben we dus niet goed gebeden of dan zouden we harder moeten bidden, dan is het dus ons schuld en ligt alle druk bij ons.". Een erg goede opmerking. Overigens is dit iets wat Willem Ouweneel letterlijk zegt in zijn hoofdstuk over gebed. Hij zegt namelijk: "Als hij goed bidt, mag hij verhoring verwachten, als hij verkeerd bidt niet". Sommigen zeiden ook: "Ik krijg dan het idee van een God als in de film Bruce Almighty. Als hij op al onze gebeden zou moeten reageren, wordt het een chaos".
Ook spraken we met elkaar over de manier waarop wij kunnen bidden. Calvijn spreekt van een oefening en sommige theologen stellen zelfs dat het een gebod is (Barth). Iemand zei: "Voor mij wordt het dan heel erg nep, juist het feit dat ik vrij kan spreken met God en alles kan zeggen wat ik wil vind ik mooi". Voor anderen helpt het juist om vaste gebedsmomenten te hebben en standaard gebeden zoals 'het onze Vader'. Ik stelde vervolgens dat in het protestantisme veel vergeestelijkt is. Veel rituelen en beelden als symbool zijn we kwijt. Alles moeten we met ons verstand kunnen bedenken. Persoonlijk kan een kaars als symbool van Gods aanwezigheid mij helpen in het gebed of een ruimte met een kruis waar je, je gedachten op kunt richten. Symbolen kunnen helpen om het onzichtbare zichtbaar te maken. 

Zoals jullie hebben kunnen lezen hebben de blogs geholpen bij het voeren van gesprekken over gebed. Het heeft tot discussie geleid en tot nieuwe inzichten. Ik hoop dat de vragen en opmerkingen in deze blog jou helpen om met anderen over gebed door te praten of hier zelf over door te denken. 

Wil je ook een keer meepraten? Had je ook graag in gesprek gegaan over dit onderwerp met anderen? Meld je dan aan voor een 'connectgroep' door op onderstaande knop te klikken. Ik neem dan contact met je op, we zoeken vervolgens samen naar een groep en ik introduceer je. Ook een geheel nieuwe connectgroep beginnen kan. Zou je dit willen, maar weet je niet hoe? Neem dan ook contact op. Wil je gewoon lekker anoniem de blogs als eerste ontvangen? Meld je dan aan voor de WhatsApp service. 
Ik meld mij aan voor een connectgroep
Ik meld mij aan voor de WhatsApp service
0 Comments

Borrelpraat: "Bidden helpt niets of toch wel..."?

1/12/2017

0 Comments

 
Picture
Afgelopen woensdag deelde ik een gedachte op de site als inleiding op het thema 'gebed'. Lees hier de gedachte nog eens terug. Vandaag wil ik iets dieper ingaan op dit thema. Ik hoop dat het je zal inspireren en dat je er, tijdens de borrel op werk of gewoon tijdens een avondje met vrienden, over door zal praten.  Afgelopen woensdag deelde ik o.a. deze vraag: 
"Kunnen wij door ons gebed God nog tot iets anders aanzetten dan wat Hij al doet in de wereld en in ons leven"? 
​
Waarom überhaupt deze vraag? Waarom zouden we bidden als we niet in de veronderstelling zouden leven, dat er een God is die onze gebeden verhoort en er ook iets mee doet. Anders heeft bidden toch helemaal geen zin? Dit is een vraag die ik mij de afgelopen tijd ook gesteld heb: "Heeft bidden eigenlijk wel zin"? Het eerste wat mensen  dan vaak denken is: als God niets doet met mijn gebeden, ze niet verhoort, dan heeft het geen zin. Ook Willem Ouweneel een bekende theoloog die een reeks aan evangelische dogmatiek heeft geschreven zegt: 
"Gelovigen bidden niet alleen omdat het een gebod is, of om hun afhankelijkheid te betuigen, of om daar zelf door te veranderen, maar omdat ze geloven dat bidden helpt". 
​
Hoewel ik de uitspraak van Willem Ouweneel begrijp, en velen denk ik met mij, zouden we onszelf toch het volgende moeten bedenken: "Wat als we niet zouden bidden"? Stel dat je niet zou bidden, zou je leven dan een puinhoop zijn? Stel dat de wereld zou ophouden met bidden, zou de wereld verloren gaan? Ik vind dat in deze uitspraak Ouweneel te weinig rekening houdt met God als de schepper van hemel en aarde. De God die de schepping en alles wat daar op leeft gewild heeft. Een God die betrokken is, een God die de wereld onderhoudt, meeloopt, meelijdt met zijn Geest en regeert. Denk eens terug aan al die verhalen in de bijbel, hoe God soeverein te werk is gegaan. Denk bijvoorbeeld aan de geboorte van Jezus en de zending van God's geest. Allemaal uittingen van God's 'voorzienigheid'. Mocht je op zondag naar de kerk gaan of als je vroeger naar de kerk ging, denk dan ook eens aan de votum aan het begin van elke kerkdienst die luidt: 
"Onze hulp is in de Naam van de Heer Die hemel en de aarde gemaakt heeft, Die trouw houdt tot in eeuwigheid en Die niet laten varen de werken van zijn handen" (lees o.a. Psalm 138:8)
​
Allemaal uitingen die ervan uitgaan dat God trouw is aan zijn schepping en aan ons als mensen. Zeg ik hiermee dat je niet meer hoeft te bidden, dat bidden dus geen zin heeft, nee! Ik ben alleen ingegaan op een uitspraak van Willem Ouweneel en ik heb een enkele kritische kanttekening geplaatst. Er valt nog veel meer over te zeggen, maar ik wil het niet te lang maken en het is goed eerst hier eens over na te denken. In de volgende blog wil ik de volgende vraag bespreken:
  • Wat doen we bijvoorbeeld met de wetmatige bepaaldheid van onze werkelijkheid? Is niet alles bepaald door biologische en natuur wetmatige processen?
  • Waarom zouden we eigenlijk wel bidden? Wat is het nut van ons gebed?  
  • Wat moeten we met de teksten in de bijbel waar God verbeden lijkt te worden?
​ 
Wil je dit echt niet missen, meld je dan aan voor de WhatsApp service. Je bent dan de eerste die de nieuwe blog leest en ontvangt af en toe leuke extra's. Meld je aan door hieronder op de knop te klikken. 
Aanmelden WhatsApp Service
0 Comments

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    December 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017

    Categories

    All

    RSS Feed

ZIN IN EEN PERSOONLIJK GESPREK? HEB JE VRAGEN OF OPMERKINGEN? NEEM GERUST CONTACT OP.


Joost Schelling &
​Michel Koekkoek

werkdagen: Maandag en vrijdag

MOBIEL
​

​06 58806413

EMAIL
​

twintigerswoerden@gmail.com
Picture
Twintigers Woerden is een pioniersplek mede mogelijk gemaakt door de PKN en verschillende kerken in Woerden. 
  • Home
  • Connectgroep
    • Ervaringen
    • Materiaal
  • Blogs
    • Laatste nieuws
    • 40-dagentijd
    • Adventblogs
    • Gedachten
    • Borrelpraat
    • Taizé
  • Contact
    • Over ons
    • Onze kanalen
    • WhatsApp
  • Events
    • Twintigers Woerden Thuis
    • Songs of Hope
  • Materiaal
    • Muziek en geloof
    • God in pandemie