Bij de kerst hoort een kerststal, hoewel deze helemaal niet in het Bijbelverhaal voorkomt. Trouwens die herbergier ook niet. Het enige wat er staat, is in Lukas 2 vers 7: Maria wikkelde haar baby in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats was in het nachtverblijf van de stad. Leuk om dit filmpje eens te bekijken met de ‘echte’ facts van het kerstverhaal: De stal, en zeker de bijbehorende voederbak, kom je spreekwoordelijk nog steeds tegen. Het is vandaag de dag erg belangrijk waar je geboren wordt, waar dus jouw wieg staat. In wat voor straat, dorp, stad of land groei jij op? In een gezin met veel mogelijkheden of moesten jouw ouders de eindjes aan elkaar knopen? Of met (g)een ouder die voor je kan zorgen? De voederbak in de Bijbel verwijst naar de startpositie van Jezus, als hoop voor de wereld, die ons kwetsbare menselijke bestaan deelt. “Niet in een paleis, maar in een tochtige stal”,zingt een kinderkerstliedje. Jouw startpositie doet ertoe, maar weet dat hoe die positie ook is. God oog heeft voor elk bestaan, ook jouw moeilijke bestaan. Want hij kent de ontberingen van de tochtige stal, de schurende doeken op de pasgeboren huid en de stenen voederbak als beschermende wieg. Zou de geboorte uit het kerstverhaal er vandaag de dag zo uit hebben gezien?
0 Comments
In veel kerken, zeker in het buitenland, kom je geregeld een beeld of afbeelding tegen van Maria die het kindje Jezus vasthoudt. We noemen zo’n beeld ook wel een ‘madonna’. Madonna is een samentrekking van de Italiaanse woorden: mia donna = mijn vrouwe. Door de jaren heen heeft het Madonnabeeld zich ontwikkeld, in allerlei religieuze, culturele en maatschappelijke verschijningen.
Schilder Hans Versteeg maakte ook een madonna in 2017 met als titel Madonna del Mare Nostrum, en ondertitel: mantel der liefde. Het schilderij baarde veel opzien zeker tegen het licht van het huidige migratiedebat in Nederland.
Disclaimer: Pas op met gesprekken rondom migratie. Niet iedereen kan even afgewogen uit de hoek komen, zeker bij een borrel. Vraag altijd door naar het hoe en waarom van iemands mening. Voorkom een gesprek in de trant van welles-nietes. De periode naar kerst toe noemen we ook wel een tijd van verwachten en hopen: Advent.
Waar kijk jij naar uit? Wat is jouw verwachting, bijvoorbeeld van het komende jaar? Waar hoop jij op? Kijk nu eens naar deze foto van Anu uit Mongolië voor haar ger (traditionele Mongoolse tent). Waar zou zij op hopen of naar uitzien? En zou haar hoop anders zijn dan die van jou? Maakt het voor de hoop die je hebt uit waar je woont of hoe je leeft? |
AuthorWrite something about yourself. No need to be fancy, just an overview. Archives
December 2018
Categories |