"Je kunt niet gelukkig worden op bevel". Aldus Rik Torfs, kerkjurist, publicist en hoogleraar aan de Katholieke universiteit in Leuven. In 2016 kwam een boek uit met de titel: 'fear of happines', een boekje van gebundelde columns die hij schreef in Belgische en Nederlandse kranten over 'geluk'. Ik las in de Trouw een artikel van hem en ik deel hieronder een aantal inzichten om eens over na te denken vandaag. "Eigenlijk is er maar één basisvoorwaarde voor geluk: de afwezigheid van ongeluk, waarmee ik ziekte en dood bedoel, niet onze tragische liefdesgeschiedenissen en bewogen beroepscarrières, waar we minstens gedeeltelijk zelf verantwoordelijk voor zijn". "Er is nog een punt wat diep geluk in de weg staat: de eenmaligheid van het leven, de sterfelijkheid. YOLO, we kunnen ons niet langer veroorloven ongelukkig te zijn, het is nu of nooit. (...) een mens is enkel gelukkig indien het niet hoeft. Wanneer geluk een vereiste is, is het geen geluk meer, maar een vereiste. Zonder hier al te veel op in te gaan. Denk eens over deze twee opmerkingen na vandaag. Wil je meer uitleg bij de gedachte van vandaag, lees dan eens het gehele artikel via deze link. Wil je als eerste op de hoogte worden gesteld van een nieuwe gedachte of een nieuwe borrelpraat, meld je dan hieronder aan voor de WhatsApp service van Twintigers Woerden.
0 Comments
Een tijdje geleden las ik een artikel over een nieuwe levensfilosofie in Zweden. Pessimisme is de nieuwe trend in Zweden: denk negatief, niet positief. Als dat niet tot denken aanzet?! Een aantal psychologen en filosofen in Zweden besloten een nieuwe boekje te schrijven: 'de gelukkige pessimist' als tegenbeweging op de zo-word-je-gelukkig-boekenhype. Lundberg een van de schrijvers van het boek zegt:
"De zelfhulpindustrie heeft de term gekidnapt. Grenzeloze positiviteit is verworden tot een voorwaarde voor geluk. In die aanname schuilt gevaar. Een overdaad aan optimisme creëert verwachtingen waar een mensenleven zelden aan voldoet". Ida Hallgren psycholoog en praktisch filosoof noemt deze 'positiviteitsfacade' een maatschappelijke ziekte die zich vooral op social media manifesteert. Ze zegt: "We verliezen de vaardigheid om om te gaan met tegenslagen. Steeds vaker heb ik te maken met clienten, vaak jongeren, die denken fundamenteel mislukt te zijn omdat ze een periode minder lekker in hun vel zitten". 'schone schijn' lijkt het probleem. Door altijd positief te zijn in het leven en op social media, weten we ons geen raadt meer met ongeluk. Dus, denk er eens over na vandaag: "klopt het wat deze psychologen en filosofen zeggen en zouden we werkelijk meer pessimistisch moeten zijn"? ![]() In een tijd waarin de technologie steeds intiemer wordt. Een tijd waarin 'waerables' hoogtijdagen vieren. Een tijd waarin we de meest geavanceerde technologie 24-7 op en om ons heen hebben, waarin onze aandacht continue getrokken worden door onze smartphones, rijst de gedachte van deze week: "zijn onderscheidingen als digitaal-analoog, reëel-virtueel en online-offline nog wel te maken"? Wil je meer over dit onderwerp weten, lees dan dit artikel van techniek filosoof Hans Schnitzler. |