Deze week wil ik het thema gebed eens bespreken. Ik wil beginnen met een gedachte en wat meer uitwerken in verschillende korte blogs. Hopelijk geeft het stof tot nadenken en kan er tijdens 'connectgroepen' over gesproken worden. De gedachte voor nu is daarom: "Kunnen wij met ons gebed iets veranderen bij God of veranderd er in het gebed iets bij ons"? Er gaan een aantal vragen en vooronderstellingen vooraf aan deze gedachte. Allereerst moeten we kunnen geloven dat er 'een God' bestaat. Dit is een God die hemel en aarde gemaakt heeft en alles wat daarop leeft. We moeten daarvoor ook geloven dat er een 'persoonlijke God' bestaat. Dit is een God, die allereerst deze aarde gewild heeft. Nog belangrijker is het geloof in een God die nog steeds betrokken is op de wereld en op ons als mensen, 'that he cares'. Over het algemeen geloven de meeste christenen dit. In de theologie wordt de betrokkenheid van God ook wel vertaald met het woord 'voorzienigheid'. Hier komt ook de veelgebruikte zin uit voort: "Ik geloof dat God hierin zal voorzien". Om de gedachte nog een klein beetje aan te scherpen of te verduidelijken wat betreft deze zeer korte intro: "Kunnen wij God nog tot iets anders aanzetten door ons gebed, meer dan hoe Hij al betrokken is op deze wereld"? Dit ter introductie. Denk er eens over na. Dit zal ik ook doen. Ik zal proberen in de komende blogs wat dieper op dit onderwerp in te gaan. Wil je hier dus meer over weten. Blijf de site dan in de gate houden.
0 Comments
Zijn we onbewust niet altijd opzoek naar geluk in ons leven? We willen ons happy voelen, toch? Hoe bereik je deze gelukkige staat eigenlijk en wat is 'gelukkig zijn'? Tegenwoordig heeft iedereen een idee over 'gelukkig zijn'. De geluksmachine draait op volle toeren. De zelfhulpboekjes voor een maakbaar gelukkig leven stapelen zich op. De nieuwste ster op dit gebied is Jelle Hermus met zijn boekje 'steeds leuker' met als ondertitel: de korte route naar een leuker leven. Makkelijker dan je denkt. Lekker makkelijk, lekker maakbaar, lekker veel geld verdienen. Het lijkt alsof iedereen zijn graantje wil meepikken in de industrie van de geluksboekjes. Dit is misschien wat kort door de bocht, maar dit boek staat op dit moment op nr. 1 van alle non-fictie boeken. Het geeft aan dat onze cultuur geobsedeerd is door geluk en zo snel en makkelijk mogelijk dit willen bereiken. Denk vandaag eens over het volgende na voor jezelf: Is geluk wel echt zo maakbaar en is er nog ruimte en tijd in mijn leven voor ongeluk of voor het lijden? Mag ik nog ongelukkig zijn? Als we toch bezig zijn om op zoek te gaan naar geluk, doe het dan door betekenis te zoeken. Want, 'there is more to life than being happy'. Dit is ook de titel van de Ted talk van Emily Estefano smith. Zij zegt: "We zijn eigenlijk niet op zoek naar geluk, maar opzoek naar betekenis en geeft 4 pijlers om meer betekenis te krijgen in je leven. Bekijk hieronder het filmpje. Ik heb al eens eerder een 'gedachte' geplaatst over de smartphone en met name 'waerables'. Ik stelde toen de vraag: "zijn onderscheidingen als digitaal-analoog, reëel-virtueel en online-offline nog wel te maken"? Lees hier de beknopte blog nog een keer. Voor vandaag heb ik een andere gedachte in het verlengde daarvan. Misschien willen we er helemaal niet bij stil staan, maar denk eens over het volgende na: "TAKE A BREAK FROM SOCIAL MEDIA!" Verwijder al je social media apps elk weekend en download ze weer op maandagochtend. Ik heb al jaren weinig social media op mijn smartphone. Facebook gebruik ik alleen voor werk, zoals deze blog en alleen op mijn computer. Zonder Facebook kan ik geen beheerder zijn van een pagina. Let op: over hoe Facebook ervoor zorgt dat we niet makkelijk van onze Facebookpagina afkomen. Overigens, als je, je Facebookpagina wilt verwijderen, komen er allerlei alarmbellen op je af. Alsof het verwijderen van je account de grootste fout is die je in je leven kan maken. Dat even terzijde. Ik doe of kijk verder niet op Facebook en ik vind het fantastisch! De enige apps die ik heb is Twitter en LinkedIn, maar daar kijk ik eigenlijk nauwelijks op. Waarom? Mijn persoonlijke overwegingen kort op een rijtje:
Dit zijn mijn overwegingen geweest en ik heb gemerkt dat het positief werkt om social media te verminderen of volledig uit te schakelen. Wat zijn jouw overwegingen? Ben je het er mee eens of totaal mee oneens? |