Dit filmpje heb ik al eens eerder gedeeld in een blog. Het goede nieuws in 5 minuten! Een verhaal over het 'koningschap van God'. Het regeren van God over de aarde. Dit is samen te vatten met een simpel woord: Liefde! Een totaal krankzinnig omgekeerd koningschap, inplaats van te regeren met kracht en met macht, regeert God door liefde. Dit is precies wat Jezus heeft laten zien aan het kruis en roept ons op hetzelfde te doen! Door te leven zoals Hij en lief te hebben. In de laatste preek van Reinier verteld hij zijn visie op de kruisiging van Jezus. Let op: het is één visie, niet de enige visie! Blijf altijd vragen stellen en blijf kritisch. Reinier put sterk uit de boeken van de populaire theoloog N.T. Wright. Wil je hier meer over lezen, lees dan hoe God koning werd of bekijk het onderstaande filmpje van Wright. Zoals in het eerste filmpje te zien is, speelt Jezus een sleutelrol in dat koninkrijk van God. Hij heeft een ultieme relatie met God, Hij doet wat God doet, gaat waar God zegt dat hij moet gaan en zegt wat God zegt: kortom een zeer intieme band. Nergens is God zo dichtbij als in Jezus. Het is alsof daar God en de mens met elkaar samensmelten. Jezus is de uiting van God. Uiteindelijk wordt er alles aan gedaan om Jezus te laten falen, om God uit zijn leven weg te drijven en dat mislukt! Hij vergeeft zelfs de beulen en staat zelfs op uit de dood. God wint!
God wint daar aan het kruis, Zijn liefde wint, het leven wint, het licht wint! Daar zie je wat het sterkste is: God en Hij is liefdevol! De wereld is veranderd sinds de kruisiging van Jezus. Nog nooit is er een mens geweest die zo samengesmolten was met God. Jezus laat daar zien: het kan! Samensmelten met God is mogelijk, maar wat is dat? Je kunt nu al wennen aan deze realiteit, en al stukjes ervaren van die liefde. Ook nu kun je leven zoals Jezus. Het is onvolkomen en we falen elke dag, maar uiteindelijk is dit dan de hoop of de toekomstvisie van het christelijk geloof: eens zal Jezus alles in allen worden en zal er een tijd zijn dat we werkelijk doordrongen zijn van zijn liefde en met God. Dat is het goede nieuws. Ervaar jij weleens deze liefde? Deze visie op de dood van Jezus komt overeen met het metafoor: overwinning. Een geweldloze overwinning en wat ons tevens oproept om overal en altijd gericht te zijn op de-escalatie en herstel van relaties. Het deed mij denken aan een bijzondere film die hier over gaat Hacksaw+Ridge, een waargebeurd verhaal over een man die in dienst gaat en weigert een wapen aan te raken en te doden. Een geweldig ingrijpende film. Zin om deze film een keer met twintigers te kijken? Organiseer een keer een filmavondje met twintigers. Wil je trouwens de hele serie (drie preken) van Reinier Sonneveld terug luisteren? Klik dan op onderstaande link: serie Reinier Sonneveld.
0 Comments
Reinier Sonneveld is naar eigen zeggen al vijftien jaar gefascineerd door de kruisiging van Jezus. Al meer dan vijftien jaar doet hij onderzoek naar Jezus en spreekt hij met mensen over wat de betekenis is van Jezus’ kruisiging. De aanleiding van deze blog is een serie preken van Reinier Sonneveld over de dood van Jezus in de Amsterdamse kerk Stroom. Tijdens deze prekenserie verdedigd hij de stelling, dat het alom bekende verhaal, dat Jezus gestorven zou zijn voor onze zonde, een sprookje is en niet klopt! Het model wat ook wel bekend staat onder de naam: ‘verzoening door voldoening’. Hij stelt dat in dit verhaal niet het hele verhaal van de Bijbel aan de orde komt: van de zondeval wordt direct de overstap gemaakt naar de kruisiging van Jezus. Het verhaal gaat dan zo: God heeft een goede schepping gemaakt, maar de mensen zondigen. Om alles weer goed te maken moet er recht gedaan worden. Mensen kunnen dat niet, maar God zorgt ervoor dat er recht gedaan wordt door zijn zoon te geven als offer voor de zonde. Zo komt alles weer goed. In 2014 ontstond er het boekje ‘cruciaal: de verassende betekenis van Jezus’ kruisiging’. Met dit boekje wordt beoogt rijker te spreken, zowel bijbels als theologisch over de kruisiging van Jezus. Zes bekende christelijke denkers, met name theologen, krijgen alle zes, een verschillende ‘bijbels metafoor’ toebedeeld. Zo worden er verschillende kanten van Jezus’ kruisiging belicht. Ze beogen om de rijkdom van de Bijbel en de traditie te tonen en zo de conversatie ‘lucht’ en inspiratie te bieden. Dit zijn de zes Bijbelse metaforen die zullen worden uitgelicht:
Een absolute aanrader om te lezen als je meer wilt weten over de betekenis van de kruisiging van Jezus. Het is een pittig theologisch boekje, maar zeer waardevol als je er doorheen weet te komen. Voor nu alleen een prima uitleg van het evangelie in 5 min in het onderstaande filmpje. Wil je trouwens aansluiten bij een connectgroep en meepraten over dit onderwerp en andere onderwerpen, meld je dan hieronder aan! Reinier Sonneveld is met een serie bezig over de dood van Jezus en wat dit voor ons leven betekend. Afgelopen zondag hebben we met een groepjes twintigers hier naar geluisterd. Het bekendste verhaal is de 'verzoening door voldoening', waarin Jezus sterft voor onze zonde. God zou ons voor onze zonde moeten straffen, maar hij wil ons sparen en zo laat hij zijn zoon Jezus dit voldoen. Zo hoeven wij niet gestraft te worden en komt alles goed. In dit filmpje geeft hij 10 kritische vragen op dit model. Ik ben benieuwd wat jij hier van vindt? Een aantal van deze vragen zijn pastorale problemen: hoe ga je met elkaar om, hoe kan je elkaar lief hebben, iets waar God ons toe oproept. Is dit model liefde? Reinier stuurt tijdens zijn serie elke dag een berichtje via WhatsApp, zo stuurde hij ook het volgende filmpje wat ingaat op deze vraag. Super Amerikaans, met een emotioneel muziekje, maar het gaat om de boodschap. Wil jij een keer hier over in gesprek? Meld je dan hier aan voor een 'Connect groep' en kom in contact met mensen waarmee je over dit soort vragen kan sparren.
Reinier Sonneveld is met een serie bezig in de Amsterdamse pioniersplek Stroom. Hij spreekt over Sprookjes waar we collectief met elkaar in geloven en stelt zich tijdens de serie op als mythbuster. Hij wil zijn toehoorders laten 'genezen' van sprookjes waar we in geloven en van daaruit gezonde ideeën opbouwen. Zijn eerste praatje van de serie ging over drie sprookjes die volgens hem niet werken: de staat, de technologie en... het geloof dat Jezus moest sterven voor onze zonde. Hij stelt dat met name het Godsbeeld dat hierdoor ontstaat niet klopt: een God die bloed nodig zou hebben om ons te redden. In de theologie noemen we dit gebied 'soteriologie': de leer over de redding van de mens of de vraag: "waarom is Jezus gestorven aan het kruis"? Dit is geen gemakkelijk gebied en hij moet naar mijn idee flink aan de bak om zijn stelling te verdedigen. Het argument dat het Godsbeeld wat hieruit ontstaat niet zou kloppen, vind ik te kort door de bocht.
Aankomende zondag gaat hij over de dood van Jezus spreken en hopelijk meer uitleg geven, althans dit heeft hij beloofd. Er kwamen aardig wat reacties op zijn stelling, dus dat beloofd een zeer interessante dienst te worden. Wees welkom om te horen wat hij te zeggen heeft. De dienst begint om 11:00 in Amsterdam, Willemstraat 39. Daarna stel ik voor met elkaar een hapje te eten in Amsterdam voor degene die dit leuk vinden. |
|